Katolícke školy podporili zamestnancov obvinených po smrti školáka Matúša

NETKY.SK • 27 August 2015, 11:02 • 2 min
Katolícke školy podporili zamestnancov obvinených po smrti školáka Matúša

BRATISLAVA - Združenie katolíckych škôl (ZKŠS) Slovenska sa postavilo na podporu zamestnancov spojenej základnej školy na bratislavskej Karloveskej ulici, ktorí čelia obvineniu pre smrť školáka Matúša. Toho v januári v areáli školy privalila časť stromu, ktorý neuniesol ťarchu snehu.

slovakia

left justify in out

"Nespochybňujeme snahu orgánov činných v trestnom konaní o dôsledné vyšetrenie tejto tragédie, avšak obvinenie štyroch zamestnancov školy z prečinu usmrtenia a všeobecného ohrozenia považujeme za neadekvátne, nespravodlivé a nezohľadňujúce viaceré podstatné aspekty," uviedol viceprezident ZKŠS Daniel Masarovič. Poukázal, že smrteľný úraz je dôsledkom prírodnej kalamity a nie zanedbania povinností.

 

Združenie je presvedčené, že pri posudzovaní udalosti nebola rešpektovaná zásada prezumpcie neviny a ochrany ľudskej dôstojnosti či pedagogickej cti. "Trestné stíhanie našich kolegov, ako aj poburujúco necitlivá medializácia ich prípadu sú alarmujúcim celospoločenským signálom, že učiteľ nemá v našom štáte zabezpečenú žiadnu explicitne deklarovanú ochranu a bez ohľadu na jeho dôslednosť či profesionalitu je každodenne vystavený ohrozeniu nielen svojej cti, dôstojnosti, ale aj bezúhonnosti," uviedol Masarovič.

 

Polícia obvinila v prípade školáka Matúša štyroch ľudí. Obvineniu z prečinu usmrtenia čelia 58-ročná Marta a 53-ročná Viera, z prečinu všeobecného ohrozenia obvinili 47-ročného Jána a 51-ročného Petra. V prípade preukázania viny im hrozí trest odňatia slobody na dva až päť rokov.

 

K tragédii došlo koncom januára na školskom dvore. Žiaci prvého stupňa sa hrali na ihrisku v blízkosti stromu, ktorý bol zaťažený snehom. Časť porastu záťaž nevydržala a chlapca privalila. Chlapec utrpel zranenia nezlučiteľné so životom, zomrel v nemocnici.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies