Kardináli sa dnes opäť pokúsia zvoliť pápeža

NETKY.SK • 13 Marec 2013, 11:33 • 2 min
Kardináli sa dnes opäť pokúsia zvoliť pápeža

VATIKÁN - Druhým dňom pokračuje dnes v Sixtínskej kaplnke voľba nástupcu pápeža Benedikta XVI., ktorý ako prvý pápež po vyše 600 rokoch odstúpil z úradu.

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúra Reuters, kardináli-volitelia sa o 07.45 h začali presúvať z hotela Domus Sanctae Marthae do Apoštolského paláca, kde sa v Pavlínskej kaplnke koná svätá omša. Asi o 09.30 h po modlitbe pristúpia kardináli v Sixtínskej kaplnke k hlasovaniu. 

Ako je známe, kardináli môžu hlasovať dvakrát dopoludnia a dvakrát popoludní. Výsledok svojej voľby v súlade s tradíciou oznámi verejnosti dym z komína Sixtínskej kaplnky. Ak bude čierny, voľba bola neúspešná a kardináli musia popoludní pokračovať vo voľbe. Ak bude biely, znamenalo by to zvolenie nového pápeža. Podľa agentúry Reuters sa dnes dym z komína môže objaviť kedykoľvek medzi 10.30 h a 12.30 h.

V prípade neúspešnej voľby sa kardináli asi o 12.30 h vrátia do hotela Domus Sanctae Marthae, kde ich čaká obed a odpočinok. Do Apoštolského paláca sa vrátia o 16.00 h a o 16.50 h sa začne v Sixtínskej kaplnke ďalšie kolo hlasovania. Podobne ako dopoludnia aj popoludní budú dve kolá voľby. Jej výsledok oznámia dymom z komína v čase od 17.30 h do 19.30 h.

Ak sa nového pápeža dnes zvoliť nepodarí, po hlasovaní budú nasledovať vešpery (podvečerná modlitba z liturgie hodín) v Sixtínskej kaplnke. Po nich sa kardináli-volitelia vrátia do hotela, kde sa navečerajú a uložia na nočný odpočinok.

Ak by sa 115 kardinálom-voliteľom nepodarilo pápeža zvoliť do piatka, bude nasledovať jednodňová prestávka, počas ktorej sa budú venovať modlitbám a rozjímaniu. K voľbe by sa v takomto prípade vrátili v sobotu.

Všetkých 115 kardinálov, ktorí sa zišli na konkláve, je ubytovaných v modernom hoteli Domus Sanctae Marthae na území Vatikánu. Jednotlivé izby im pridelili žrebovaním, aby sa zabránilo vytváraniu klík medzi kardinálmi. Pri podávaní jedla sa však už kardináli môžu posadiť podľa vlastnej vôle, píše agentúra DPA. 

Počas konkláve nesmú mať kardináli-volitelia žiadny kontakt s vonkajším svetom, nemajú preto prístup k vysielaniu rozhlasu ani televízie, k internetu a ani k mobilným sieťam. V okolí hotela sú rušičky elektronického signálu. Do približne kilometer vzdialenej Sixtínskej kaplnky sa môžu prepraviť autobusom alebo pešo v sprievode príslušníkov švajčiarskej gardy.

Režim uprázdneného stolca - tzv. sedisvakancia - nastal 28. februára o 20.00 h, keď nadobudlo platnosť rozhodnutie pápeža Benedikta XVI., že odstúpi z úradu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies