Kanadské úrady začali kvôli lesnému požiaru s prevozom evakuovaných

NETKY.SK • 7 Máj 2016, 13:15 • 2 min
Kanadské úrady začali kvôli lesnému požiaru s prevozom evakuovaných

MONTREAL - Úrady kanadskej provincie Alberta dnes začali s prevozom asi 25.000 ľudí, ktorí sa pred lesnými požiarmi v okolí mesta Fort McMurray dočasne uchýlili do baníckych ubytovacích táborov severne od mesta, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Úrady sa rozhodli pre presun týchto evakuovaných, pretože tábory v odľahlej časti regiónu nepostačujú na ubytovanie odhadom 25.000 ľudí. Problémy boli aj so zásobovaním. Úrady sa navyše obávajú, že v blízkosti táborov by mohol vypuknúť požiar.


Ich postupný prevoz do južnejšie položeného mesta Edmonton potrvá asi štyri dni.
Autá evakuantov eskortuje Kanadská kráľovská žandarméria (GRC). Vo vzduchu patrolujú vrtuľníky.
Lesný požiar, ktorý vypukol uplynulú nedeľu, sa rozšíril na plochu viac ako 100.000 hektárov - väčšiu ako územie celého Berlína. Evakuovaných bolo vyše 80.000 ľudí. V súvislosti s požiarom ohrozujúcim Fort McMurray vyhlásila provinčná vláda v stredu stav ohrozenia. Plamene v tomto meste dovtedy zničili alebo vážne poškodili viac než 1600 budov.


Momentálne je plameňmi najviac ohrozená komúna Anzac, vzdialená asi 40 kilometrov južne od Fort McMurray.
Poisťovne už zverejnili odhad, že lesné požiare napáchali škody za deväť miliárd kanadských dolárov.
Fort McMurray je hlavným mestom regiónu známeho tzv. ropnými pieskami. Zásoby ropy, ktoré sa tam nachádzajú, sú tretie najbohatšie na svete po Saudskej Arábii a Venezuele.


Podľa niektorých predpokladov požiar znížil dodávky ropy z Kanady asi o tretinu. Guvernérka provincie Alberta Rachel Notleyová uviedla, že kým sa oheň podarí hasičom dostať pod kontrolu, prioritou je ochrana infraštruktúry ropných pieskov.


Prezident a výkonný riaditeľ Kanadského inštitútu energetických štúdií Allan Fogwill vyhlásil, že ak sa požiare nerozšíria až k infraštruktúre, priemysel môže "naskočiť rýchlo".


"Vzhľadom na to, že infraštruktúra nie je v ohrození, na produkciu (ropy) to bude mať len veľmi krátkodobý vplyv - v priebehu niekoľkých dní a týždňov sa dostaneme z bezprostrednej krízy," povedal Fogwill. Upozornil však, že k zmene by došlo v prípade, že by sa oheň dostal k samotnej infraštruktúre a poškodil by ju.



 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies