Kanada urýchli spracovanie žiadostí utečencov, chcú ich prijať o 15 mesiacov skôr

NETKY.SK • 20 September 2015, 10:56 • 2 min
Kanada urýchli spracovanie žiadostí utečencov, chcú ich prijať o 15 mesiacov skôr

TORONTO - Kanadská konzervatívna vláda sa zaviazala, že ak zostane pri moci aj po októbrových parlamentných voľbách, prijme v priebehu najbližších 12 mesiacov 10.000 utečencov zo Sýrie, a to vďaka zjednodušeniu administratívneho konania. V noci nadnes to v Toronte oznámil minister pre imigráciu Chris Alexander.

slovakia

left justify in out

Týchto 10.000 sýrskych utečencov, ktorých počet stanovila kvóta OSN, by malo do Kanady prísť do septembra budúceho roku, teda o 15 mesiacov skôr, ako sa predpokladalo. Alexander prisľúbil, že úrady urobia všetko pre zjednodušenie administratívy, ako aj pre zachovanie bezpečnosti kanadských občanov.

 

V Kanade vládnuci konzervatívci boli v posledných týždňoch terčom kritiky za to, že nedostatočne rýchlo reagovali na migračnú krízu v Stredomorí. Opozičné strany sľúbili, že v prípade svojho víťazstva vo voľbách, vypísaných na 19. októbra, otvoria hranice krajiny pre vojnou prenasledovaných utečencov. Liberáli Justina Trudeaua sa zaviazali v takom prípade okamžite prijať 25.000 sýrskych utečencov. Thomas Mulcair, líder Novej demokratickej strany, zasa ohlásil cieľ prijať v Kanade v priebehu štyroch rokov 46.000 utečencov, z toho 10.000 ešte do konca tohto roku.

 

Nad utečencami prichádzajúcimi do Kanady si zvyčajne berú patronát cirkevné alebo dobročinné organizácie. Vláda v noci nadnes prisľúbila, že na prechodné obdobie zredukuje počet dokladov, ktoré si vyžaduje takýto patronát, pričom však ubezpečila, že doklady potrebné na bezpečnostnú a lekársku previerku utečencov bude vyžadovať naďalej.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies