Kamil Peteraj oslávi jubileum muzikálom Tisícročná včela

NETKY.SK • 24 Október 2015, 11:26 • 2 min
Kamil Peteraj oslávi jubileum muzikálom Tisícročná včela

NITRA - Muzikál Tisícročná včela, ktorý uvedie Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre dnes o 18:30, bude venované okrúhlemu životnému jubileu Kamila Peteraja.

slovakia

left justify in out

Autor textov piesní poctí 64. reprízu aj svojou osobnou účasťou. Pôvodný slovenský muzikál žne v DAB v Nitre úspechy už druhú sezónu a doteraz bol vždy beznádejne vypredaný, videlo ho už vyše 35 000 divákov. Ako informovala PR manažérka DAB Alena Orolínová, nitrianske divadlo uviedlo hru do života pred dvoma rokmi - 15. novembra 2013. Muzikál vznikol na základe románu Petra Jaroša a podieľali sa na ňom okrem Kamila Peteraja aj Martin Kákoš ako autor libreta a Vašo Patejdl, ktorý skomponoval hudbu.


Tisícročná včela je jedným z najvýznamnejších románových diel 20. storočia v slovenskej literatúre. Rozpráva príbeh troch generácií rodiny Pichandovcov a ústrednej postavy Martina Pichandu v podaní Mariána Slováka, vášnivého včelára, milovníka žien a sladkého vína. „Tisícročná včela je divadelnou metaforou o Slovensku a Slovákoch. Je to rozprávanie o našich životoch, snoch, trápeniach a túžbach po slobode, o schopnosti vzdorovať osudu, naplno žiť a ľúbiť,“ povedala Orolínová. Jednu z hlavných postáv Kristínu hrá namiesto Kristíny Turjanovej, ktorá je na materskej dovolenke, Kristína Greppelová. Absolventka bratislavského konzervatória už v minulosti v DAB vytvorila viacero zaujímavých postáv, hrala napríklad v muzikále Jozefa Bednárika Divotvorný hrniec z roku 2006.


Známy slovenský spisovateľ, básnik a textár Kamil Peteraj sa narodil 18. septembra 1945 v Bratislave. Vyštudoval VŠMU, odbor dramaturgia. S DAB ho spája aj muzikál Adam Šangala, ktorému tiež otextoval piesne. Spolupracoval s mnohými spevákmi a skladateľmi, napríklad s Pavlom Hammelom, Miroslavom Žbirkom, Marikou Gombitovou či Robom Grigorovom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies