Kaliňák: Žilinský kraj má najmenší počet otvorených klientskych centier

NETKY.SK • 24 Máj 2016, 13:34 • 2 min
Kaliňák: Žilinský kraj má najmenší počet otvorených klientskych centier

ŽILINA – Žilinský kraj má najmenší počet otvorených klientskych centier (KC) a najväčší problém s nehnuteľnosťami pri ich budovaní. Na tlačovej konferencii o stave budovania KC pri okresných úradoch (OÚ) v Žilinskom kraji v rámci projektu ESO to dnes v Žiline povedal minister vnútra Robert Kaliňák.

slovakia

left justify in out

Otvorené sú podľa neho len KC v Bytči, Turčianskych Tepliciach a Dolnom Kubíne. "To je veľmi málo. Pokračujeme v dokončovaní KC pre Kysucké Nové Mesto a Tvrdošín. Spúšťame prípravu KC pre Martin a Ružomberok, kde už sú vybrané objekty. Ale najhoršia a najsmutnejšia situácia je momentálne v Žiline, kde hľadáme vhodný objekt," povedal minister vnútra.

 

"Žilina je pre nás veľmi boľavá päta. Chceme ju čo najrýchlejšie vyriešiť, do niekoľkých týždňov oznámiť ďalší postup a nájsť ideálne miesto. Tak, aby sme boli schopní všetky KC v Žilinskom kraji otvoriť do roku 2020," podotkol Kaliňák.

 

Štátna tajomníčka ministerstva vnútra SR Denisa Saková doplnila, že KC zahŕňa všetky odbory, ktoré spadajú pod okresný úrad. "V Žiline preferujeme budovu, kde na vyšších poschodiach sedia priamo úradníci, ktorí vydávajú rozhodnutia. Pretože v prípade väčšieho návalu sú operatívne posielaní dolu na klientske pracovisko. V prípade Žiliny hovoríme minimálne o 9000 metroch štvorcových (m2). Aby to bolo úplne komfortné a dodržaná zóna diskrétnosti na klientskom pracovisku, potrebujeme približne 10.000 m2, najlepšie 11.000 m2," uviedla Saková.

 

V oblasti otvárania KC nepovažuje minister vnútra situáciu za ideálnu. "Z celkového počtu do 90 KC sa nám podarilo otvoriť 49. Ale to bola ľahšia časť práce. Boli to väčšinou okresné mestá, kde sme boli schopní byť v našich priestoroch alebo v spolupráci so samosprávou sme našli určité nehnuteľnosti, ktoré sme mohli využiť a nepredstavovali pre nás dramatickú zmenu v stavebných prácach," uviedol minister vnútra.

 

Úspora vďaka projektu ESO bude podľa neho do konca tohto roka predstavovať jednu miliardu eur. "Mali sme pôvodný plán okolo 700 miliónov eur, ktorý sme prekročili. Mnohé úspory boli systémové, potom boli aj jednorazové úspory. Čiže súčtom sa budeme nachádzať niekde na úrovni jednej miliardy eur. Aj keď úspory neboli základom pri reforme ESO. Základom pre reformu ESO je zjednodušenie a efektívne fungovanie štátnej správy. Najmä v súvislosti s tým, aby občan mal naozaj dobrý pocit z toho, akým spôsobom má garantovaný servis od štátu," uzavrel Kaliňák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies