Kaliňák: SR po Holanďanoch prevezme dobudovanie spoločnej pohraničnej stráže

NETKY.SK • 20 Máj 2016, 17:55 • 2 min
Kaliňák: SR po Holanďanoch prevezme dobudovanie spoločnej pohraničnej stráže

BRUSEL - Minister vnútra SR Robert Kaliňák dnes v rámci zasadnutia Rady EÚ pre vnútorné záležitosti v Bruseli ocenil doterajší prístup a prácu holandského predsedníctva v EÚ v migračnej agende a pripomenul, že Slovenská republika v rámci svojho polročného predsedníctva preberie po Holanďanoch tento náročný program.

slovakia

left justify in out

Ukazuje sa, že postoje Slovenska k problematike migračnej krízy boli správne. Vyhlásil to dnes v Bruseli po rokovaní Rady pre spravodlivosť a domáce záležitosti Európskej únie minister vnútra Robert Kaliňák. Podľa neho nastal v tejto oblasti u mnohých krajín posun a ich stanoviská sa približujú tým, ktoré Slovensko zastáva už približne rok.


Základným kameňom boja s nelegálnou migráciou má byť v priebehu slovenského predsedníctva v Európskej rade podľa Kaliňáka readmisia a dôsledné uplatňovanie návratovej politiky. "Tá funguje v niekoľkých oblastiach, v prvom rade prevencia a výchova, ďalej zapojenie susedných štátov Európskej únie do riešenia tejto problematiky a tiež zvýšenie tlaku na krajiny pôvodu," povedal Kaliňák.

 

Do úvahy podľa neho prichádza aj obmedzenie bezvízového styku so susednými štátmi, ktoré budú cez svoje územie prepúšťať migrantov na územie EÚ. 


Podľa Kaliňáka naše nadchádzajúce predsedníctvo neznamená zmiernenie pozície Slovenska v odpore ku kvótam na prerozdeľovanie migrantov. "Jedna vec je viesť rokovania a snažiť sa dospieť ku kompromisu, druhá vec je národný záujem," povedal Kaliňák s tým, že vyjadrenia Slovenska k tejto tematike neboli tvrdé ani extrémne, ale pravdivé.

 

"Nebudeme prijímať vec, ktorá nebude fungovať, aby sme boli chválení," vyhlásil. Podľa ministra nízky počet zatiaľ prerozdelených migrantov dokazuje, že ani štáty, ktoré kvóty podporovali si neprerozdelili svoje podiely. "Budeme sa snažiť presadzovať riešenia, ktoré fungujú," dodal Kaliňák.

 

Minister počas stretnutia s novinármi zdôraznil, že Slovensko bude na čele EÚ postupne pokračovať v dobrých začatých aktivitách holandského predsedníctva, pričom viaceré z nich rozvinie a položí tak základné kamene, na ktorých chce EÚ postaviť politiku boja proti nelegálnej migrácii.

 

Kaliňák ocenil holandské predsedníctvo v EÚ najmä za to, ako postupovalo pri zriadení spoločnej európskej pohraničnej stráže.

 

"Bude na našom predsedníctve, aby sme čo najrýchlejšie implementovali takisto aj dohodu s Tureckom. To sú všetko dohody, ktoré by mali znížiť migračný tlak a migračnú krízu ako takú. Verím, že v tom budeme úspešne pokračovať," zhodnotil situáciu Kaliňák.

 

Spresnil, že hlavnou úlohou SR na čele EÚ bude predovšetkým implementácia už prijatých opatrení. Ocenil Holandsko, že v priebehu niekoľkých mesiacov dokázalo, že niektoré veci "idú rýchlejšie, ako by sme očakávali", keď dokázalo v Rade EÚ urýchliť nielen diskusie o spoločnej pobrežnej stráži, ale aj samotné prijímanie tejto legislatívy do maximálne možnej miery.

 

"Určite v tom budeme pokračovať a na nás bude tá implementácia, aby už na jeseň bola schopná, funkčná a operácieschopná takáto európska pohraničná a pobrežná stráž," uviedol Kaliňák.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies