Kaliňák: Na referende sa zúčastním, ctím si tradície Novembra 1989

NETKY.SK • 13 Január 2015, 15:17 • 2 min
Kaliňák: Na referende sa zúčastním, ctím si tradície Novembra 1989

BRATISLAVA - Bez ohľadu na to, aký má človek názor na jednotlivé otázky referenda, je dôležité mať určitý rešpekt a úctu k takémuto nástroju priamej demokracie.

slovakia

left justify in out

„Som politik, človek, ktorý si ctí tradície, ktoré sme presadili v roku 1989 a z tohto pohľadu je určite mojou povinnosťou zúčastniť sa na referende,“ odpovedal podpredseda Smeru-SD a minister vnútra Robert Kaliňák na otázku, ako sa v prípade referenda zachová on osobne.
     

„V budúcnosti môže prísť referendum, ktoré bude o životných otázkach Slovenskej republiky. Pred desiatimi rokmi by sme netipovali, že Európu môže zasiahnuť taká hlboká ekonomická kríza,“ upozornil. „Pred piatimi rokmi by sme netipovali, že sa na našich východných hraniciach bude odohrávať vojenský konflikt a že niekto zmasakruje celú redakciu satirického týždenníka. Starší diváci si pamätajú časopis Roháč. Predstava, že by sa niekto vyvŕšil na humoristickom časopise, je absurdná,“ dodal.
     

Na situáciu, aká nastala vo francúzskom satirickom časopise Charlie Hebdo, sa podľa neho európske krajiny snažia pripraviť, nie vždy je to však možné. „Myslím si, že francúzske bezpečnostné sily robia v ochrane pred terorizmom maximum a ako som počul, niekoľkým útokom sa im podarilo zabrániť. Ale, bohužiaľ, prevencia v tejto oblasti nevie byť úplne stopercentná,“ povedal. „Keď niekto v rozpore so zdravým rozumom pristúpi k takémuto masakru, nie vždy je možné to úplne predvídať. Nakoniec, boli sme aj na Slovensku s podobnou situáciou konfrontovaní. Samozrejme, nie teroristickou. Myslím na Devínsku Novú Ves, kde vopred vyhodnocovať nejaké symptómy bolo veľmi náročné,“ konštatoval Robert Kaliňák.
     

Slovensko spolu s ďalšími krajinami V4 podľa neho patrí z hľadiska rizika terorizmu radikálneho islamu medzi najmenej rizikové krajiny.
     

„U nás je situácia pokojná. Slovenská informačná služba, to je jej pole pôsobnosti, robí z môjho pohľadu veľmi kvalitne dlhé roky. Tak isto Policajný zbor a jeho protiteroristické oddelenie, odbor boja proti terorizmu, je v plnom nasadení. Slovenská republika má zriadené Národné bezpečnostné a analytické centrum, ktoré 24 hodín denne vyhodnocuje informácie tak zvnútra Slovenska, ako aj zo zahraničia,“ dodal.
     

Nadchádzajúce referendum považuje Kaliňák v prvom rade za nástroj priamej demokracie, ktorý si zaslúži úctu a rešpekt. „Sme v štádiu príprav, zvolili sme Ústrednú referendovú komisiu, ktorá bude dohliadať na prípravu a priebeh referenda a na záver vyhlási jeho výsledky,“ povedal.
     

Aj keď poslanec na základe znenia ústavy hlasuje podľa svojho svedomia, Kaliňák očakáva, že zákonodarcovia budú rešpektovať výsledok referenda v prípade, že bude úspešné. „Nie je to prieskum verejnej mienky. Už máme vyspelejšiu demokraciu ako pred desiatimi či 15 rokmi. Je politická samovražda nerešpektovať výsledky referenda,“ vyhlásil. Tak isto podľa neho nie je správne referendum dehonestovať alebo relativizovať s poukazovaním na jeho náklady.
     

„Nemôžeme odmietnuť vôľu 420.000 ľudí prejavenú v súlade so zákonom. Smer svoj postoj vyjadril podporou zmeny ústavy,“ povedal. Na druhej strane, nikto podľa neho nebude nútiť občanov k tomu, aby sa referenda zúčastnili. „To už je druhá strana demokracie. Nie ste k ničomu tlačení. Voľby ani referendum nie sú povinné. Nemôžeme diktovať, kto je správny a kto je správnejší občan. V prípade, že má občan záujem o veci verejné, je to vítané. Ale občan má právo povedať, mňa to nezaujíma, nechcem sa vyjadriť,“ konštatoval Robert Kaliňák.
     

V relácii rozprával aj o legislatívnom zakotvení referenda a o možnostiach na jeho zlepšenie, situácii v iných európskych štátoch, ako aj o možnosti, že referendum úspešné nebude.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies