Kaliňák: Grécko si pod tlakom suspendácie zo Shengenu začne plniť povinnosti

NETKY.SK • 6 December 2015, 13:42 • 2 min
Kaliňák: Grécko si pod tlakom suspendácie zo Shengenu začne plniť povinnosti

BRATISLAVA - Tok migrantov vstupujúcich do Európskej únie (EÚ) cez Grécko bude zlikvidovaný. Predpokladá to minister vnútra SR Robert Kaliňák, vychádzajúc z účasti na dvojdňovom rokovaní Rady EÚ pre vnútorné záležitosti, ktoré sa skončilo dnes v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Grécko si totiž začne plniť svoje povinnosti vyplývajúce z členstva v Schengene. V opačnom prípade mu hrozí suspendácia zo zóny voľného pohybu, ktorá by mohla byť predĺžená zo šiestich mesiacov až na dva roky, vysvetlil Kaliňák v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

 

Takáto možnosť bola južanskej krajine naznačená v dokumentoch k bruselskej schôdzke ministrov vnútra. Luxemburské predsedníctvo Rade EÚ navrhuje, aby vyzvala komisiu na zváženie predĺženia takýchto odporúčaní pre jeden alebo viacero štátov, ktoré nedodržiavajú Schengenskú dohodu. „Je to veľký tlak,“ domnieva sa Kaliňák.

 

Ostatné krajiny EÚ by tak pri letoch smerujúcich z Grécka dočasne obnovili hraničné kontroly. „Musí to byť veľmi nepríjemné a myslím si, že žiadna zodpovedná vláda to nechce dopustiť,“ uviedol minister.

 

Zo strany predstaviteľov Grécka podľa neho dnes už zaznelo, že prijímajú pomoc a chcú, aby do krajiny prišiel tím európskej agentúry Frontex. „To sú veci, ktoré sa menia pod týmto tlakom a zjavne sa tomu prispôsobujú aj Gréci,“ doplnil.

 

Kaliňák už pred zasadnutím Rady EÚ pre vnútorné záležitosti kritizoval Grécko, že si neplní povinnosti vyplývajúce z členstva v Schengene. Krajina podľa neho môže situáciu zvládnuť aj napriek komplikovanej morskej hranici, ktorú má. „Tých migračných čiar je päť alebo šesť, ktoré sa dajú monitorovať, člny sa určite dajú nájsť a odhaliť nelegálni migranti,“ vysvetlil dnes.

 

„Dôležité je, a viacerí to dnes spomenuli, zlikvidovať tento tok migrantov, znížiť ho na minimum, a potom môžeme robiť ďalšie opatrenia,“ informoval šéf slovenského rezortu vnútra.

 

Druhým opatrením, ktoré bude treba urobiť, je dohodnúť s Tureckom, aby v rámci readmisnej zmluvy prijímalo nelegálnych migrantov naspäť.

 

„Ak sa to bude robiť štyri týždne – mesiac, tak nelegálna vlna opadne minimálne o 50 percent,“ predpokladá Kaliňák, podľa ktorého o tom svedčia príklady z minulosti.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies