Kadúc chce vyšším súdnym úradníkom uľahčiť prechod do advokácie

NETKY.SK • 30 August 2014, 15:38 • 2 min
Kadúc chce vyšším súdnym úradníkom uľahčiť prechod do advokácie

BRATISLAVA - Možnosť započítať si do praxe advokátskeho koncipienta aj čas strávený prácou vyššieho súdneho úradníka navrhuje poslanec Národnej rady (NR) SR za OĽaNO Miroslav Kadúc. Uviedol, že jeho návrh je výsledkom debát s kolegami z právnickej praxe.

slovakia

left justify in out

Pripomenul, že v súčasnosti sa podľa zákona do praxe advokátskeho koncipienta započíta prax sudcu, asistenta sudcu Najvyššieho súdu SR, justičného čakateľa, prokurátora, právneho čakateľa prokuratúry a notárska prax.
      

"Je zrejmé, že sa úplne zabudlo na vyšších súdnych úradníkov. Títo profesionáli často samostatne vybavujú agendu jednak porovnateľnú s agendou sudcu a jednak porovnateľnú s agendou advokátskeho koncipienta či advokáta. Práve preto je celkom nepochopiteľné a zrejme aj diskriminačné, prečo im nie je umožnené započítanie ich praxe vyššieho súdneho úradníka tak ako ostatným profesiám," vysvetlil Kadúc.
      

Ako dodal, za spravodlivé by považoval, keby si aj sudcovia a prokurátori, ktorí by sa chceli stať advokátmi, museli "odkrútiť" aspoň čiastočne prax advokátskeho koncipienta. Tvrdí, že cieľom jeho návrhu na započítanie právnej praxe vyšších súdnych úradníkov je uvoľniť kritériá pre mobilitu mladých právnikov, čo im má v konečnom dôsledku pomôcť uplatniť sa na trhu advokácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies