J.Provopulos: Zvládnutie dlhovej krízy je len jednou z úloh Grécka

NETKY.SK • 6 December 2010, 08:26 • 2 min
J.Provopulos: Zvládnutie dlhovej krízy je len jednou z úloh Grécka

J. Provopulos Zvládnutie dlhovej krízy je len jednou z úloh Grécka - Svet Grécko sa musí pokúsiť znížiť deficity a urýchlene realizovať hospodárske reformy, čím by presvedčilo trhy o schopnosti dostať sa z dlhovej krízy.

slovakia

left justify in out

Grécko sa musí pokúsiť znížiť deficity a urýchlene realizovať hospodárske reformy, čím by presvedčilo trhy o schopnosti dostať sa z dlhovej krízy. Uvádza to guvernér Národnej banky Grécka Jorgos Provopulos v interview, ktoré dnes uverejnil denník Kathimerini. Podľa guvernéra sa fiškálna normalizácia nemôže ďalej rozvíjať úspešne, ak nebude spojená s radikálnou prestavbou fungovania štátu a so štrukturálnou modernizáciou gréckeho hospodárstva.
      Podľa Provopulosa nie je reštrukturalizácia dlhu krajiny potrebná, a ani žiaduca. Odhaduje, že do konca budúceho roku sa Atény vrátia s dlhopismi na medzinárodný finančný trh. Stane sa tak v prípade, ak vláda úspešne uskutoční fiškálny program, ktorý Grécku schválili EÚ, Medzinárodný menový fond (MMF) a Európska centrálna banka (ECB).
      Grécko sa bude usilovať o konsolidáciu svojich financií a o dosiahnutie cieľov rýchlejšie, než teraz očakávajú jeho veritelia. Úspechy by pozitívne prekvapili trhy a zlepšili by názor investorov na jeho ekonomický rozvoj.
      Obavy, že krajina bude musieť po trojročnej pomoci reštrukturalizovať niektoré svoje dlhy, zapríčiňujú, že úrokové prirážky na jeho dlhopisy stále zostávajú na finančnom trhu takmer na najvyššej krízovej úrovni.
      Grécko by malo totiž splatiť požičané peniaze v rozpätí dvoch rokov po skončení súčasného obdobia pôžičiek. Mnohí analytici tvrdia, že toto bude veľmi ťažká úloha, lebo v rovnakom čase bude musieť splácať aj viaceré iné staré dlhy. Atény však zrejme získajú od MMF, EÚ a ECB výhodnejšie podmienky. V pondelok (29.11.) minister financií Jorgos Papaconstantinu povedal, že doba splácania dlhu 110 miliárd eur by sa mala predĺžiť do roku 2021. Krajina, ktorej hrubý domáci produkt je okolo 240 miliárd eur, by získala vhodnejšie podmienky na obsluhu svojho dlhu a na vytvorenie podmienok pre rozvoj hospodárstva.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies