Jozef Viskupič chce podporiť vznik alternatívnych rádií

NETKY.SK • 9 Apríl 2016, 15:45 • 2 min
Jozef Viskupič chce podporiť vznik alternatívnych rádií

BRATISLAVA - Umožniť udelenie viacerých licencií jednej fyzickej alebo právnickej osobe na vysielanie rozhlasovej programovej služby je hlavným cieľom návrhu novely zákona o vysielaní a retransmisii. Právnu normu do Národnej rady SR predložil poslanec OĽaNO-NOVA Jozef Viskupič, aby podporil vznik alternatívnych rádií.

slovakia

left justify in out

Opozičný člen snemovne upozorňuje, že na slovenskom rozhlasovom trhu v súčasnosti nefungujú súkromné rádiá so zameraním na jazz, hip-hop, pôvodnú tvorbu alebo vážnu hudbu. "Je to nesporne na škodu plurality a kvality mediálneho priestoru. Navrhovanou liberalizáciou sa podporí vznik alternatívnych rádií, vytvoria sa podmienky pre ich rast a reálne zotrvanie na slovenskom mediálnom trhu. Tieto rádiá budú môcť ponúknuť bohatšiu programovú štruktúru a informácie zamerané na daný typ diváka, čím sa zvýši rozmanitosť na trhu," argumentuje Viskupič s dôvetkom, že model umožňujúci udelenie viacerých licencií na rozhlasovú programovú službu jednej osobe funguje s úspechom napríklad v Českej republike.

 

Podľa Viskupiča pluralitu informácií a kvalitu mediálneho priestoru nezabezpečuje len liberalizácia udeľovania licencií na rozhlasovú programovú službu, ale aj väčšia priehľadnosť majetkových a personálnych vzťahov vo vysielaní. Cieľom novely je preto upraviť aj túto otázku, ktorá s pluralitou informácií a kvalitou mediálneho priestoru bezprostredne súvisí, a to podrobnejšou špecifikáciou niektorých požiadaviek spojených s udeľovaním licencie na rozhlasovú programovú službu z hľadiska preukazovania majetkových vzťahov a prepojení žiadateľa o licenciu.

 

Súčasný zákon o vysielaní a retransmisii obmedzuje počet licencií, ktoré môže mať v držbe jedna právnická alebo jedna fyzická osoba. Táto zákonná úprava obmedzujúca držbu viacerých licencií na rozhlasovú programovú službu bola prijatá v roku 2000 za účelom zabezpečenia rozmanitosti programovej štruktúry a plurality informácií. Zámer zákonodarcu však podľa Viskupiča nebol naplnený, keďže charakteristickou črtou slovenského trhu rozhlasových programových služieb je jeho malý rozmer a z toho vyplývajúca potreba zamerať sa na oslovenie čo najširšieho poslucháčskeho spektra.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies