Jordánsky kráľ vyjadril obavy z rozpadu Sýrie; boje o Aleppo pokračujú

NETKY.SK • 8 August 2012, 10:55 • 2 min
Jordánsky kráľ vyjadril obavy z rozpadu Sýrie; boje o Aleppo pokračujú

Jordánsky kráľ vyjadril obavy z rozpadu Sýrie; boje o Aleppo pokračujú - Politika Jordánsky kráľ Abdalláh II. v rozhovore pre americkú televíziu CBS povedal, že sýrsky prezident Bašár Asad by sa mohol pokúsiť vytvoriť enklávu pre svojich alavitov ako plán

slovakia

left justify in out

img

Jordánsky kráľ Abdalláh II. v rozhovore pre americkú televíziu CBS povedal, že sýrsky prezident Bašár Asad by sa mohol pokúsiť vytvoriť enklávu pre svojich alavitov ako "plán B", ak sa mu nepodarí udržať pod kontrolou celú vojnou zmietanú krajinu. Takýto krok by však podľa neho vyvolal v regióne problémy, ktoré by pretrvali celé desaťročia.
      "Mám pocit, že ak nebude môcť vládnuť celej Sýrii, potom by mohla byť alavitská enkláva jeho plánom B," citovala jordánskeho kráľa televízna stanica CBS na svojej webovej stránke. 
      "To by bol, podľa môjho názoru, najhorší možný scenár, pretože by znamenal rozpad Sýrie a každý by začal zaberať územia, čo podľa mňa nedáva zmysel... Vyvolalo by to problémy, ktoré by nás mohli vrátiť celé desaťročia nazad," dodal Abdalláh II.
      Alaviti, ku ktorým sa hlási aj sýrsky prezident Asad, je radikálnou islamskou sektou, ktorá neuznáva mnohé predpisy Koránu vrátane zákazu pitia vína. V ich učení sa prelínajú jednak staroveké astrálne kulty a šamanské praktiky, jednak prvky kresťanské. 
      Turecká štátna tlačová agentúra Anatólia dnes oznámila, že pred eskalujúcim násilím v Sýrii ušlo cez hranice do Turecka v noci nadnes asi 2400 ľudí, medzi ktorými boli dvaja generáli a dvaja plukovníci. Celkove našlo bezpečné útočisko v Turecku už okolo 50.000 Sýrčanov, oveľa viac ich však ušlo do Jordánska a Libanonu.
      Sýrski povstalci, bojujúci s ozbrojenými silami prezidenta Asada o najväčšie sýrske meste Aleppo, dnes údajne ustúpili zo štvrte Saláhuddín, o ktorú v uplynulých dňoch zviedli ťažké boje. 
      Sýrsky vládny bezpečnostný zdroj informoval libanonskú televíziu al-Manár, že štvrť majú teraz pod kontrolou vládne sily. Slobodná sýrska armáda (FSA) dnes svoj ústup z tejto mestskej časti Aleppa poprela. 
      "Hoci vládne sily obkľučujú severnú časť mesta, naši bojovníci v noci zabránili najmenej štyrom ich pokusom o vstup do štvrte," citovala z telefonátu FSA agentúra DPA.
      Medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International v utorok varovala pred čoraz väčším využívaním ťažkých zbraní v Aleppe a jeho okolí a vyjadrila obavy o osud civilistov v tomto meste, ktoré má vyše dva milióny obyvateľov.
      Zdá sa, že v bojoch o Aleppo sa ani jednej strane nedarí dosiahnuť výrazný postup, píšu svetové tlačové agentúry.
      Sýrsky prezident Bašár Asad sa v utorok prvýkrát po takmer troch týždňoch objavil v záberoch sýrskej televízie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies