John McCain podporil rozhodnutie Saudskej Arábie odmietnuť kreslo v BR OSN

NETKY.SK • 22 Október 2013, 11:46 • 2 min
John McCain podporil rozhodnutie Saudskej Arábie odmietnuť kreslo v BR OSN

WASHINGTON - Americký senátor John McCain vyjadril sympatie pre rozhodnutie Saudskej Arábie odmietnuť kreslo v Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov (BR OSN), pričom povedal, že je to prevažne výsledok frustrácie krajiny ohľadom politiky Obamovej vlády. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Saudská Arábia v piatok odmietla dvojročný mandát v BR OSN na protest proti nečinnosti medzinárodného spoločenstva v riešení pretrvávajúcej krízovej situácie v Sýrii. Hoci arabské kráľovstvo priamo neoznačilo Spojené štáty za objekt svojej kritiky, naznačilo vzrastajúce napätie medzi Rijádom a Washingtonom.

"Sýria je ich jedinou starosťou," uviedol v pondelok McCain, ostrý kritik zahraničnej politiky amerického prezidenta Baracka Obamu, na adresu Saudskej Arábie. "Ak by tu nešlo práve o neschopnosť Spojených štátov, Saudská Arábia by nikdy nepristúpila k tomuto kroku. Úplne rozumiem tomuto rozhodnutiu," dodal Obamov rival z roku 2008.

McCain vyvíjal tlak na Biely dom, aby prikročil k vyzbrojeniu sýrskych opozičných síl. Obama však v septembri upustil od vojenského riešenia, čo umožnilo realizáciu ruského diplomatického návrhu, podľa ktorého sa Sýria dobrovoľne vzdá svojich chemických zbraní, použitých 21. augusta proti obyvateľstvu s následkom vyše 1400 obetí.

Rozhodnutie americkej vlády o nezaútočení na sily lojálne sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi sklamalo Saudskú Arábiu, ako aj ďalšie arabské štáty, ktoré podporujú prevažne sunnitských povstalcov snažiacich sa o zvrhnutie jeho režimu.

Napäté vzťahy sa snaží vylepšiť šéf americkej diplomacie John Kerry, ktorý sa v pondelok stretol v Paríži so svojím saudskoarabským náprotivkom, princom Saúdom Fajsalom, uzatvára agentúra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies