FOTO: Žilina prechádza na ekologickú dopravu, pribudne tu 25 elektrických vlakov

NETKY.SK • 26 Júl 2019, 06:31 • 2 min
FOTO: Žilina prechádza na ekologickú dopravu, pribudne tu 25 elektrických vlakov

BRATISLAVA - Žilina bude mať ekologickú hromadnú dopravu. Do dvoch rokov sa tu totiž Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK)chystá nasadiť 25 nových elektrických vlakov, ktoré budú premávať po okolí.

slovakia

left justify in out

Nové vlaky by mali premávať na trasách Žilina – Trenčín, Horní Lideč – Púchov, Žilina – Čadca – Zwardoń a Žilina - Liptovský Mikuláš. Prvé ekologické spoje by sa mali na trate dostať už v prvej polovici budúceho roka.

 

img

 

ZSSK za nové vlaky zaplatila 160 miliónov eur. Ide o najväčšiu investíciu, akú kedy spoločnosť doposiaľ zrealizovala. Vlaky vyrobila česká Škoda Transportation, pričom prvé dva vlaky sú momentálne vo fáze testovania. "Dvadsaťpäť nových jednotiek bude znamenať v žilinskej regionálnej doprave revolúciu," vyhlásil Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK. "Verím, že kolegom zo ŽSR sa čoskoro podarí zrekonštruovať celý úsek Púchov – Považská Bystrica – Žilina (náročný úsek s tunelmi), aby nové vlaky mohli čo najskôr ukázať cestujúcim naozaj všetko, čo dokážu," dodal.

 

img
 

ZSSK sa vyjadrila, že aj priebeh tendra bol vďaka transparentnému prístupu v koordinácii s Európskou komisiou bezproblémový, čoho dôkazom je okrem schválenia výsledkov verejného obstarávania aj to, že v elektronickej aukcii boli dvaja veľkí hráči (Škoda Transportation a Stadler Bussnang AG). Víťaznou sa napokon stala ponuka Škoda Transportation, ktorá už v minulosti dodala pre ZSSK 19 elektrických poschodových jednotiek a desať poschodových push-pull súprav.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies