Kremeľ reaguje na rezignáciu Borisa Johnsona: Nemáme ho radi!

NETKY.SK • 7 Júl 2022, 13:24 • 2 min
Kremeľ reaguje na rezignáciu Borisa Johnsona: Nemáme ho radi!

MOSKVA - Vzťahy medzi Moskvou a Londýnom sú už roky veľmi napäté a prakticky skolabovali po februárovom ruskom vpáde na Ukrajinu. Británia pod vedením Johnsona patrí medzi hlavných podporovateľov Kyjeva v boji proti ruskej agresii.

slovakia

left justify in out

Kremeľ dúfa, že britského premiéra Borisa Johnsona nahradí nejaký profesionálnejší politik. Uviedol to kremeľský hovorca Dmitrij Peskov v reakcii na správy, že sa Johnson ešte v priebehu štvrtka chystá oznámiť svoj odchod z postu šéfa Konzervatívnej strany a následne aj z funkcie premiéra. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

 

img

 

„Radi by sme verili, že jedného dňa sa vo Veľkej Británii dostanú k moci profesionálnejšie osobnosti, ktoré budú robiť rozhodnutia založené na dialógu," povedal novinárom Peskov. Podľa jeho slov však v súčasnosti existuje len malá nádej, že by k takémuto niečomu mohlo dôjsť. „On nás skutočne nemá rád. A my jeho tiež nie," vyhlásil hovorca.


Zatiaľ nie je jasné, kto by Johnsona mohol nahradiť na čele vládnucej Konzervatívnej strany i vlády. Nepredpokladá sa však, že by to mohol byť niekto mimo súčasnej vládnej garnitúry.

 

Prečítajte si tiež: Nečakané slová novozélandskej premiérky. Pustila sa do Ruska aj OSN


Sky News považuje za hlavných favoritov odstúpivšieho ministra financií Rishiho Sunaka, poslankyňu Penny Mordauntovú, ministra obrany Bena Wallacea a šéfku diplomacie Lizz Trussovú, exministra zdravotníctva Sajida Javida, ministra financií Nadhima Zahawiho a šéfa diplomacie Jeremyho Hunta.

 

img


V prieskume medzi členmi Konzervatívnej strany, ktorý vykonala firma YouGov, je však jasným favoritom Ben Wallace, ktorý má veľký náskok pred všetkými predpokladanými súpermi.


Britská vláda poskytuje Ukrajine rozsiahlu vojenskú pomoc a uvalila sankcie na desiatky bohatých Rusov napojených na Kremeľ. Johnson je v úzkom kontakte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a od začiatku invázie už dvakrát navštívil Kyjev.

 

Možno vás zaujme: Maďarsko hľadá záujemcov o dobrovoľnú vojenskú službu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona