Jobbik súhlasí s pozbavením imunity vlastného europoslaneca Kovács

NETKY.SK • 13 Október 2015, 15:48 • 2 min
Jobbik súhlasí s pozbavením imunity vlastného europoslaneca Kovács

BUDAPEŠŤ - Maďarská opozičná strana Jobbik víta kroky smerujúce k tomu, aby bol jej vlastný europoslanec Béla Kovács zbavený imunity. Ultrapravicový Jobbik tak reagoval na rozhodnutie výboru Európskeho parlamentu (EP) pre právne záležitosti, ktorý v pondelok schválil návrh na zrušenie imunity poslanca Kovácsa, ktorý čelí podozreniu zo špionáže.

slovakia

left justify in out

Jobbik uviedol, že právny výbor EP mal takýto krok navrhnúť už dávno. "Kovács viackrát avizoval výboru, ako i verejnosti, že nemieni využívať právo na imunitu a že jej pozastavenie bude sám iniciovať," píše sa vo vyhlásení tohto maďarského opozičného subjektu.

Strana poznamenáva, že ide o bežnú prax v rámci Jobbiku, ktorého poslanci - na rozdiel od iných strán - sa údajne nikdy neschovávali za inštitút imunity. Jobbik podľa vlastného vyjadrenia vždy požadoval transparentný prístup k celej kauze, čomu vraj väčšina vládnej strany Fidesz v parlamente dodnes bráni. "Ešte stále nepoznáme údajné dôkazy, známe sú nám iba obvinenia, ktoré prenikli do médií a ktoré boli už viackrát upravované," dodáva Jobbik.

 

"Výbor EP konečne po poldruha roku rozhodol. Dúfame, že EP rozhodne rýchlejšie, že čo najskôr vysvitne pravda a že Béla Kovács bude mať konečne možnosť očistiť svoje meno pred nezávislým maďarským súdom," uzatvára ultrapravicová strana. Kovács, ktorý v EP zastupuje Jobbik, čelí podozreniu zo špionáže. Podozrievajú ho z toho, že sa pravidelne a v tajnosti stretával s ruskými diplomatmi v Bruseli a že každý mesiac navštevoval Moskvu. Poslanec všetky obvinenia popiera a tvrdí, že stretnutia s diplomatmi boli súčasťou jeho práce europoslanca.

 

Maďarský generálny prokurátor Péter Polt v roku 2014 požiadal predsedu EP Martina Schulza, aby zbavil Kovácsa poslaneckej imunity pre podozrenie, že tento člen Jobbiku vykonával špionáž v inštitúciách EÚ v prospech Ruskej federácie. EP má prijať konečné rozhodnutie o zrušení imunity Kovácsa v stredu 14. októbra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies