Jemenský prezident označil Hautíovcov za bábky Iránu

NETKY.SK • 28 Marec 2015, 18:12 • 2 min
Jemenský prezident označil Hautíovcov za bábky Iránu

ŠARM AŠ-ŠAJCH - Jemenský prezident Abd Rabbu Mansúr Hádí nazval šiitské milície Hautíovcov iránskymi bábkami.

slovakia

left justify in out

Vyjadril sa tak v sobotu na summite Ligy arabských štátov v egyptskom Šarm-aš-Šajchu. "Hovorím iránskym bábkam: vy ste tí, čo zničili Jemen vašou politickou nevyspelosťou," povedal Hádí. Zároveň vyzval armádu, aby chránila štátne inštitúcie a poslúchala príkazy "legitímneho vedenia". Podľa jeho slov je kampaň proti Hautíovcom vedená Saudskou Arábiou zameraná na ochranu Jemenčanov pred "nezdarenou agresiou".

 

Saudskoarabský kráľ Salmán v sobotu v Egypte povedal, že vojenská kampaň v Jemene bude pokračovať, kým sa nedosiahnu stanovené ciele a Jemen nebude "stabilný a bezpečný". Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun však na summite zdôraznil, že jedinou cestou, ako sa vyhnúť dlhodobému konfliktu v krajine, sú rokovania sprostredkované OSN. Organizácia začala v sobotu pre krízu s evakuáciou svojich medzinárodných pracovníkov z jemenského hlavného mesta Saná.


Prebiehajúci konflikt v Jemene je hlavnou témou summitu LAŠ v Egypte, ktorý trvá do nedele. Na programe je aj návrh rezolúcie na sformovanie jednotnej vojenskej sily s cieľom čeliť rastúcim regionálnym bezpečnostným hrozbám. Tou momentálnou sú podľa sunnitských arabských krajín šiitskí povstalci v Jemene. Šiitský Irán odmieta, že by jemenským povstalcom poskytoval zbrane a výcvik.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies