Jeden z ukrajinských lídrov opozície sa stretol s Lajčákom

NETKY.SK • 5 December 2013, 08:26 • 2 min
Jeden z ukrajinských lídrov opozície sa stretol s Lajčákom

BRATISLAVA – Podporu Európskej únie pre širší dialóg medzi ukrajinskou vládou a spoločnosťou o smerovaní krajiny žiadal jeden z lídrov ukrajinskej opozície a predseda strany Baťkivščyna Arsenij Jaceňuk u šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka a jeho dvoch kolegov - ministerky zahraničia Chorvátska Vesny Pusić a rumunského Titusa Corlateana. Jaceňuk sa stretol s Lajčákom a jeho rezortnými partnermi na našom zastupiteľskom úrade v Kyjeve.

slovakia

left justify in out

Jaceňuk na trojicu šéfov diplomacie apeloval, aby v komunikácii s ukrajinskou vládou podporili požiadavku vyvodenia zodpovednosti za silový zásah ozbrojených zložiek proti demonštrantom. Lajčák zdôraznil, že je nevyhnutné, aby obe strany rešpektovali demokratické princípy a zdržali sa násilností. „Sme naďalej pripravení podpísať Asociačnú dohodu s Ukrajinou. Myslíme si, že európska perspektíva je pre Ukrajinu tou najlepšou možnosťou, avšak je dôležité, aby išlo o autonómne rozhodnutie vašej krajiny,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie. 

Masové protesty na Ukrajine vyvolalo novembrové rozhodnutie vlády pozastaviť eurointegračný proces, čo podľa premiéra Mykolu Azarova súviselo s nátlakom zo strany Ruska. Významné dohody s EÚ mal ukrajinský prezident Viktor Janukovyč podľa pôvodného plánu podpísať na summite v litovskom Vilniuse, ktorý sa konal 28. a 29. novembra. 

O schôdzke Jaceňuka s troma ministrami zahraničných vecí agentúru SITA informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies