Je dôležité, aby ľudia chceli podnikať a zamestnávať, tvrdia politici

NETKY.SK • 5 Júl 2015, 15:37 • 2 min
Je dôležité, aby ľudia chceli podnikať a zamestnávať, tvrdia politici

BRATISLAVA - Zjednodušenie administratívnej agendy pre živnostníkov, zníženie daňovej záťaže, ale i zamestnávanie ľudí s dostatočnou praxou pri príprave zákonov. To sú návrhy na zlepšenie podnikateľského prostredia, ktoré prezentovali zástupcovia parlamentných i mimoparlamentných strán v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

slovakia

left justify in out

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan poukázal na to, že štát by mal prijať kroky, ktoré budú viesť k tomu, aby ľudia mali motiváciu podnikať a zamestnávať druhých. Jednou z prioritných tém v tejto oblasti, ktorej sa podľa Abrhanových slov KDH permanentne venuje a iniciuje návrhy zákonov, je oblasť zníženia daňového zaťaženia. Abrhan v tejto súvislosti uviedol, že zníženie daní nemusí automaticky znamenať nižší výber dane. "Pri nižšej dani sú ľudia ochotnejší platiť, znižuje sa riziko daňových únikov," uviedol kresťanský demokrat.

 

Predseda SNS Andrej Danko zdôraznil nevyhnutnosť znížiť administratívnu agendu pre živnostníkov. "Dnes je situácia taká, že v dôsledku administratívnej záťaže sa živnostníci pomaly nemajú ani čas venovať svojmu remeslu," zdôraznil Danko.

 

Obaja sa zhodli v tom, že podpora malých a stredných podnikateľov je kľúčová aj v prípade znižovania nezamestnanosti. V tejto oblasti sa vyjadrili za systémové zmeny, ktoré by štát mal prijať. "Tie systémové zmeny by jednak pomohli znižovať nezamestnanosť a zároveň pomôžu zmierniť dosah ekonomických kríz, ktoré môžu v budúcnosti prísť," povedal Abrhan. Danko je zasa zvedavý, ako sa podarí implementovať v praxi avizovanú pomoc regiónom s vysokou nezamestnanosťou. "Je to dobrá myšlienka, no pomoc musí byť konkrétna a adresná," uviedol šéf národniarov.

 

V prípade znižovanie regionálnych rozdielov navrhuje prvý podpredseda strany Sieť Andrej Hrnčiar, aby v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou, ako je napríklad Gemer či Novohrad, mal investor nárok zo zákona na daňové úľavy. Sieť takisto presadzuje, aby štátni tajomníci ministerstiev sídlili práve v regiónoch. Za dôležité považuje dobudovanie infraštruktúry. "Sami ľudia z regiónov nám často hovoria, že skôr ako sociálne balíčky potrebujú kvalitnú cestu, ktorá by do ich regiónov priviedla investorov a pracovné príležitosti," povedal Hrnčiar.

 

Líder OĽaNo Igor Matovič sa prihovára, aby zákony, ktoré ovplyvňujú podnikateľské prostredie i mieru zamestnanosti predkladali tí, ktorí majú reálnu skúsenosť z praxe, z podnikania, zo zamestnávania ľudí. Zdôraznil však, že za úplne najrozumnejšie považuje, ak by jednotlivé opozičné strany nesúťažili v médiách, kto s akým návrhom príde, ale aby si sadli za jeden stôl. “Aby sme si povedali, dosť bolo Fica, poďme sa dohodnúť na jednom spoločnom programe, s ktorým bude môcť rátať volič nezávisle od toho, akú opozičnú stranu bude voliť,“ zdôraznil Matovič.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies