Japonský premiér po výhražnom videu IS prisľúbil záchranu rukojemníkov

NETKY.SK • 20 Január 2015, 11:33 • 2 min
Japonský premiér po výhražnom videu IS prisľúbil záchranu rukojemníkov

JERUZALEM - Japonský premiér Šinzó Abe prisľúbil dnes záchranu dvoch japonských rukojemníkov, ktorým sa džihádistická organizácia Islamský štát (IS) prostredníctvom najnovšieho videa vyhráža zabitím. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

"Ich životy sú najvyššou prioritou," povedal Abe novinárom v Jeruzaleme. "Je to neodpustiteľné a cítim silný hnev," dodal. Japonský premiér zároveň vyzval IS na okamžité prepustenie oboch rukojemníkov, Kendžiho Gota Džoga a Harunu Jukawu.
      

Videozáznam, ktorý zhotovilo mediálne pracovisko Islamského štátu Furkán, zverejnili militantné webové stránky blízke tejto extrémistickej organizácii. Vyhrážka na zázname sa podobá predchádzajúcim, ktoré IS oznámil v súvislosti s inými rukojemníkmi. 
      

Muž vystupujúci v najnovšom videu sa podobá na britského militanta, ktorý sa podieľal na odrezaní hláv rukojemníkov Islamského štátu, a rozpráva aj s podobným prízvukom. Japonských rukojemníkov podľa militanta zabijú, ak organizácii IS do 72 hodín nezaplatia výkupné 200 miliónov dolárov. Hlavný tajomník japonskej vlády Jošihide Suga v Tokiu podľa AP odmietol uviesť, či Japonsko toto výkupné zaplatí. "Ak je to pravda, akt hrozby výmenou za životy ľudí je neodpustiteľný a cítime veľké pobúrenie," povedal. 
      

Zároveň dodal, že vláda vynaloží maximálne možné úsilie dosiahnuť čo najskoršie oslobodenie rukojemníkov. Japonské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že pravosť videa skúmajú jeho experti z protiteroristického odboru.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies