Japonsko si pripomína tretie výročie trojnásobnej katastrofy

NETKY.SK • 11 Marec 2014, 06:30 • 2 min
Japonsko si pripomína tretie výročie trojnásobnej katastrofy

TOKIO - Japonsko si dnes pripomína tretie výročie silného zemetrasenia a následných prívalových vĺn cunami, ktoré zničili severovýchodnú časť krajiny a vyvolali najhoršiu jadrovú katastrofu od nehody v atómovej elektrárni v Černobyle v roku 1986.

slovakia

left justify in out

Spomienkové obrady sa budú konať po celom Japonsku a jeho obyvatelia vzdajú poctu obetiam minútou ticha o 14.46 h miestneho času (06.46 h SEČ). Práve v túto chvíľu zasiahlo severovýchod krajiny zemetrasenie s magnitúdou 9,0.
      

Ešte aj tri roky po katastrofe žije približne 267.000 ľudí v provizórnych domovoch, napísala tlačová agentúra DPA. Výsledkom obrovského zemetrasenia a cunami je približne 18.500 mŕtvych alebo nezvestných. Potvrdených úmrtí je 15.884, ostatných zrejme zmietlo do mora.
      

Podľa prieskumu verejnej mienky si okolo 77 percent opýtaných myslí, že v obnove oblasti zasiahnutej nešťastím nenastal pokrok, napísal denník Tokyo.
      

V mrazivé ráno počas minulého víkendu si 57-ročný Japonec Jasuo Takamacu upravil potápačskú masku a vošiel do mora zo severovýchodného pobrežia, zasiahnutého pred troma rokmi vlnami cunami. Muž sa učí potápať s kyslíkovou bombou v nádeji, že sa mu raz podarí nájsť pozostatky svojej manželky, uviedla tlačová agentúra AP.
      

Takamacuova manželka Juko bola práve v práci vo svojej kancelárii, keď o 14.46 h došlo k zemetraseniu a po ňom nasledovali vlny cunami. O 15.21 h mu poslala e-mail: "Si v poriadku? Chcem ísť domov." To bolo naposledy, čo o nej počul. Mala 47 rokov, keď zomrela. "Chcem ju hľadať sám. Nechcem sa spoliehať na to, že to za mňa urobia iní," vysvetlil Takamacu, opravár lietadiel v japonskej armáde, ktorý z nej odišiel na dôchodku a teraz pracuje ako vodič autobusu.
      

V nedeľu sa s inštruktorom potopili do hĺbky takmer sedem metrov a pod hladinou mora strávili na dvakrát celkovo vyše hodiny. Jeho inštruktor Masajoši Takahaši pátra pod vodou s ďalšími dobrovoľníkmi najmenej dvakrát mesačne. Ešte stále nachádzajú osobné veci, a občas kosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies