Japonsko si neželá výraznú fluktuáciu meny

NETKY.SK • 9 September 2014, 09:34 • 2 min
Japonsko si neželá výraznú fluktuáciu meny

TOKIO - Japonskí politickí predstavitelia v utorok varovali, že výrazná fluktuácia japonskej meny je neželaným javom pre ekonomiku. Naznačili tak, že Japonsko by neprivítalo ďalšie prudké oslabovanie jenu. Japonská mena sa už dostala na šesťmesačné minimum voči americkému doláru. Japonský minister hospodárstva Akira Amari považuje za želaný vývoj stabilizáciu japonskej meny na úrovni, ktorá má ekonomický základ.

slovakia

left justify in out

"Nie je dobré pre Japonsko, ani pre iné svetové ekonomiky, mať výraznú fluktuáciu meny, bez ohľadu na to, či sú to pohyby smerom nahor alebo nadol,“ povedal Amari. V podobnom duchu sa vyjadril aj minister financií Taro Aso. "Hovorím, že výrazná fluktuácia je neželaná. Želané sú postupné pohyby,“ povedal Aso. 

Slabý japonský jen je vo všeobecnosti priaznivý pre japonskú ekonomiku, pretože japonské tovary sú následne konkurencieschopnejšie v zahraničí. Export však napriek slabšiemu jenu nedokázal posilniť. To je sklamanie pre politických predstaviteľov, ktorí dúfali, že dopyt zo zahraničia podporí krehké zotavovanie ekonomiky a pomôže vyvážiť pokles domáceho dopytu. Ten sa znížil vzhľadom na aprílové zvýšenie sadzby dane z predaja.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies