Japonsko oplakáva mačku, ktorá slúžila ako prednostka stanice

NETKY.SK • 28 Jún 2015, 14:15 • 2 min
Japonsko oplakáva mačku, ktorá slúžila ako prednostka stanice

TOKIO - Japonsko dnes oplakáva mačku Tama, ktorá slúžila ako prednostka železničnej stanice v dedinke Kišigawa v provincii Wakajama na východe krajiny.

slovakia

left justify in out

Mačka so železničiarskou šiltovkou na hlave bola obľúbená aj u turistov, ktorí len kvôli nej merali cestu do odľahlej dediny.

 

Tama vyrastala spolu s ďalšími mačiatkami v blízkosti stanice, ktorej cestujúci i personál mačky vždy kŕmili. Tama bola povestná svojím "hliadkovaním" pozdĺž trate a prebehovaním cez koľajnice, takže ju vyhlásili za prednostku železničnej stanice Kišigawa.

 

Kišigawa pritom leží na trati, ktorej hrozil zánik - posledný "ľudský" zamestnanec na stanici pracoval do apríla roku 2006.

 

Vďaka mediálnej sláve, ktorú Tama získala, sa trať však podarilo zachovať, keďže za mačacou prednostkou cestovali turisti z celého Japonska i zo zahraničia.

 

Podľa zverejnenej štúdie len v roku 2007 vzrástol počet cestujúcich na trati o 55.000, a to vďaka Tame. Prínos Tamy pre miestnu ekonomiku sa odhaduje na 1,1 miliardy jenov, uviedol dnes Micunobu Kodžima, riaditeľ železničnej spoločnosti Wakayama Electric, ktorý vyjadril smútok v súvislosti s Taminým skonom, podobne ako aj guvernér provincie Jošinobu Nisaka.

 

Po skone jej vedenie Wakayama Electric udelilo čestný titul "čestná večná prednostka stanice". V "pozemskej" funkcii Tamu vystrieda mačka menom Nitama, ktorá už prechádza výcvikom.

 

Posledná rozlúčka s mačkou-prednostkou sa dnes konala v areáli železničnej stanice, ktorej vďaka svojmu šarmu zmenila osud. Pohrebný obrad bol šintoistický a Tama sa ním stala bohyňou. Pohrební hostia pre Tamu ako dary priniesli vodový melón i iné druhy ovocia a zeleniny, ako aj kvety, konzervy s tuniakom a ďalšie darčeky. Mačku pochovajú v júli v blízkosti neďalekej svätyne venovanej mačacím božstvám.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies