Japonské burzy kryptomien od októbra pod úplným dohľadom regulačných orgánov

NETKY.SK • 27 September 2017, 12:18 • 2 min
Japonské burzy kryptomien od októbra pod úplným dohľadom regulačných orgánov

TOKIO - Japonský finančný dozorný orgán bude čoskoro venovať pozornosť vnútorným systémom búrz virtuálnych mien. Agentúra pre finančné služby (FSA) v nedeľu uviedla, že od októbra budú burzy kryptomien pod úplným dohľadom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Znamená to, že budú sledované vnútorné systémy, ako sú napríklad tie, ktoré sa používajú na ochranu aktív zákazníkov a prípadne fyzické kontroly v sídlach búrz.

Takáto kontrola môže byť veľkým problémom, keďže vďaka čínskemu zákazu obchodovania s Bitcoinom v krajine, sa Japonsko stalo najväčším burzovým trhom s Bitcoinmi na svete.

img

 

Začiatkom septembra Čína zakázala tzv. ICO metódy získavania finančných prostriedkov, ktorá spočíva v tom, že investori nezískajú akcie, ale nové virtuálne tokeny digitálnej meny. Následne Čína zakázala aj bitcoinové burzy, čo viedlo k tomu, že mnohí obchodníci prešli na japonské a juhokórejské trhy.

Čínske regulačné zásahy viedli k poklesu ceny Bitcoinu, hoci niektorí analytici kryptomien si myslia, že v dlhodobom horizonte by to pre Bitcoin mohlo byť skôr pozitívne. Poukazujú pritom na skutočnosť, že žiadna krajina, bez ohľadu na jej veľkosť, nemôže potopiť virtuálnu menu.

Vývoj situácie v Japonsku bude veľmi dôležitý, keďže táto krajina v apríli legalizovala Bitcoin. Burzy sa budú musieť do konca októbra zaregistrovať na FSA, ktorá vytvorila tím 30 ľudí, aby preskúmali ich bezpečnostné postupy a oddelenie aktív zákazníkov od ich vlastných.

 

img

 

Podvody s kryptomenami nie sú v Japonsku ojedinelé, keď v prvých siedmich mesiacoch roku 2017 bolo zaznamenaných 33 prípadov. Celková škoda dosiahla viac ako pol milióna dolárov.

Najznámejším prípadom je však krach japonskej burzy Mt. Gox v roku 2014, keď burzu napadli hackeri a ukradli približne 850.000 Bitcoinov, ktoré v tom čase mali hodnotu asi 450 miliónov dolárov. Japonskí zákonodarcovia už predtým uviedli, že zlyhanie burzy bolo kľúčovým faktorom pri zavedení regulácie trhu s kryptomenami.

 

V čase písania tohto článku (27.09.2017 11:45) sa Bitcoin obchodoval na úrovni 3.955 dolárov, čo je výrazný pokles z hodnoty 5.000 USD, ktorú táto mena dosahovala pred čínskymi regulačnými zásahmi. Bitcoin je však stále silný, keďže na konci minulého roka bola jeho hodnota približne 1.000 dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies