Japonská ekonomika je opäť v recesii

NETKY.SK • 19 Máj 2011, 07:26 • 2 min
Japonská ekonomika je opäť v recesii

Japonská ekonomika je opäť v recesii

slovakia

left justify in out

img

Japonská ekonomika klesla v 1. štvrťroku výrazne prudšie, než sa očakávalo, a znovu sa dostala do recesie. Hlavnou príčinou sú negatívne následky prírodnej katastrofy z 11. marca.
      Japonský hrubý domáci produkt (HDP) sa v trojmesačnom období od januára do konca marca medziročne prepadol o 3,7 %, informovala dnes vláda. Analytici v priemere prognózovali pokles o 2 %. Medzikvartálne sa HDP znížil o 0,9 %, pričom odhady na tejto báze počítali len s 0,5-% poklesom.
      Zemetrasenie a cunami z 11. marca rovnako ako následná jadrová kríza mali výrazný negatívny vplyv na firmy a spotrebiteľské výdavky a narušili dodávateľské reťazce.
      Aj napriek negatívnemu prekvapeniu ekonómovia predpokladajú, že japonská centrálna banka (BoJ) na svojom dvojdennom zasadnutí, ktoré sa začalo dnes, nezmení nastavenie menovej politiky.
      Japonská ekonomika sa opäť dostala do recesie. Recesia má viac definícií, ale tradične sa vymedzuje ako dva po sebe idúce štvrťroky medzikvartálneho poklesu HDP. V poslednom štvrťroku vlaňajška sa japonský HDP medzikvartálne zmenšil o 0,3 % a medziročne o 1,1 %, aj keď za celý rok 2010 vzrástol takmer o 4 %, čo bolo najviac za ostatných 20 rokov.
      Ekonómovia očakávajú, že tretia najväčšia svetová ekonomika zaznamená pokles aj v prebiehajúcom kvartáli (do konca júna). Problémy s dodávkami, spôsobené marcovou katastrofou, totiž pretrvávajú a obmedzujú výrobu a export.
      Väčšina odborníkov predpokladá, že japonská ekonomika sa vráti k rastu v druhej polovici roka, keď sa postupne obnovia logistické reťazce a hospodársku aktivitu podporia aj výdavky na rekonštrukciu. Medzi riziká ohrozujúce tento scenár patrí napríklad nedostatok elektriny počas leta.
Zdroj: TASR/Reuters, Financial Times



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies