Janukovyč: Protesty pripomínajú puč

NETKY.SK • 3 December 2013, 06:54 • 2 min
Janukovyč: Protesty pripomínajú puč

KYJEV - Ukrajinský premiér Mykola Azarov v pondelok prirovnal demonštrácie zástancov zbližovania krajiny s EÚ k štátnemu prevratu, pričom ich označil za nezákonné a vymykajúce sa kontrole.

slovakia

left justify in out

Desaťtisíce odporcov politiky Azarovovej vlády medzitým pokračovali v protestoch, ktorých súčasťou je okupácia kyjevskej radnice a blokovanie vstupov do vládnych budov. Premiér na stretnutí s veľvyslancami krajín EÚ, Kanady a Spojených štátov označil situáciu za "veľmi vážnu", keďže podľa neho už "v priebehu niekoľkých dní" hrozí zastavenie vyplácania miezd a dôchodkov a nie je vylúčené ani obsadenie parlamentu.

"Bránenie štátnym inštitúciám v práci nie je pokojná demonštrácia. Má to všetky znaky puču," povedal Azarov pred veľvyslancami. Situáciu podľa neho ďalej "zradikalizovali" politici a protesty sú tak "mimo kontroly". Vyjadril sa tak po tom, ako Západ skritizoval víkendový zásah proti opozičným demonštrantom v Kyjeve, ktorý si vyžiadal takmer 200 zranených vrátane viacerých novinárov. Azarov chce prostredníctvom veľvyslancov apelovať na opozičných politikov, aby "nedovolili násilie voči polícii, požadovali pokojný dialóg, zriekli sa jazyku ultimát a zasadli za rokovací stôl". "Sme trpezliví, no nechceme, aby mali naši partneri pocit, že je všetko dovolené," doplnil Azarov s tým, že štátne orgány sú "pripravené na dialóg" a neuchýlia sa k použitiu sily proti pokojným demonštrantom. 

Masové protesty na Ukrajine vyvolalo novembrové rozhodnutie vlády pozastaviť eurointegračný proces, čo podľa Azarova súviselo s nátlakom zo strany Ruska. Významné dohody s EÚ mal ukrajinský prezident Viktor Janukovyč podľa pôvodného plánu podpísať na summite v litovskom Vilniuse, ktorý sa konal 28. a 29. novembra. Demonštrácie po víkendových stretoch s políciou prerástli do blokády vládnych budov a kyjevskej radnice, kde si aktivisti zriadili "revolučnú centrálu". Opozícia tiež vyhlásila v krajine generálny štrajk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies