Janka Ledeckého teší nový album, pripravuje uvedenie Iaga

NETKY.SK • 19 November 2014, 08:42 • 2 min
Janka Ledeckého teší nový album, pripravuje uvedenie Iaga

PRAHA - Český hudobník Janek Ledecký nedávno vydal nový sólový album Všichni dobří andělé. Spevák, známy aj z kapely Žentour, prezradil v rozhovore pre agentúru SITA, že novinka mapuje hudobné stretnutia, ktoré zažil za uplynulých 20 rokov.

slovakia

left justify in out

"Za ostatných päť rokov sa mi zhromaždilo päť výrazných duet a tak som si povedal, že by mohlo stáť za to, urobiť celý album s duetami. Nahrávka mapuje hudobné stretnutia, ktoré som zažil za ostatných 20 rokov s ľuďmi, ktorých si vážim. Najstaršia pieseň z albumu má názov Za všechny z nás a spievam ju s Ivanom Hlasom. Zo slovenskej scény tu hosťuje Peter Nagy v skladbe Někdy je smích někdy je pláč a potom tiež v jednej skvelej piesni, v ktorej spieva aj Jožo Ráž, a tou je Aj tak sme frajeri. Z dám môžeme počuť napríklad Ivanu Chýlkovú, s ktorou sme nahrali singel Všichni dobří andělé. Viem, že pre mnohých ľudí je to prekvapenie, no ja sa poznám s Ivanou od absolutória na DAMU, kde sme ako Žentour robili absolventské predstavenie Pop festival. Vystupovali sme tam ako rocková kapela a Ivana už vtedy výborne spievala. Takže to bola jasná voľba. Ďalej na albume spievajú Marta Jandová, Sabina Laurinová, Lucka Vondráčková, Bohouš Josef, Petr Kolář, Petr Muk a Richard Tesařík," povedal vyštudovaný právnik.

 

Obľúbený spevák, ktorý koncom novembra odštartuje vianočné turné po Českej republike, je zároveň autorom väčšiny skladieb z novinky. Niektoré z nich sú známe z muzikálov, ktoré v minulosti napísal. "Album obsahuje aj piesne, ktoré si cestu za slávou už vyšliapali, ako napríklad singel z Hamleta Neztrácej čas so Sabinou Laurinovou. Ďalej singel z muzikálu Galileo s názvom Nikdy to nevzdám, ktorý sme naspievali s Petrom Mukom, Petrom Kolářom a Bohoušom Josefom. Dúfam, že si cestu k poslucháčom nájdu aj novinky ako Někde na pokraji nebe, ktorú pre mňa napísal Marek Ztracený. Je to chlapík z novej pesničkárskej generácie a jeho práca ma veľmi baví. Někdy je smích někdy je pláč je coververzia Van Morrisona, Aj tak sme frajeri som tiež nenapísal ja, čo ma taktiež mrzí. Ostatné skladby som napísal ja," objasnil. 

 

Päťdesiatdvaročný interpret tiež prezradil, že väčšinou pracuje najprv na hudbe a potom na textoch. Tie najradšej píše v noci. "Je to trochu paradoxné, ale napísať hudbu a texty na muzikál s dobrou témou je oveľa jednoduchšie, ako keď mám napísať skladby na nový album, ktorý nemá iné zadanie ako to, že má byť nový. Viem, že na hudbe môžem robiť kdekoľvek a kedykoľvek, pretože pri tom vždy prehluším všetky okolité rušivé faktory. Na texty potrebujem absolútne ticho, aby som sa mohol sústrediť, takže na nich začínam väčšinou robiť o 23:00 a píšem do tretej alebo štvrtej hodiny rannej. Pri hudbe viem, že ak to jednoducho nejde, tak to radšej nechám tak. Pri textoch niekedy potrebujem presedieť niekoľko nocí a popísať zopár papierov, i keď viem, že to na nič nebude, no potom to niekde zaiskrí a celý text dopíšem za desať minút. Mávam pri sebe diktafón, pretože keď si niekedy len tak hrám na gitare alebo klavíri a niečo sa mi zapáči, nahrám si to a potom, napríklad aj o pol roka, si to pustím a zistím, že niektoré veci sa mi stále páčia a skúšam k nim niečo vymyslieť. Texty prichádzajú väčšinou až potom, ako dokončím hudbu. Ale podarilo sa mi to už zopár razy aj naopak. Dobrý text je výborné vodidlo. Každý text má v sebe ukrytú určitú melódiu, a keď ju dokážete vycítiť, hudbu potom napíšete veľmi jednoducho. Úžasným príkladom takéhoto procesu je napríklad duo Petr Hapka a Michal Horáček," uviedol Ledecký. 

 

Hudobník v súčasnosti pracuje aj na uvedení muzikálu Iago na Slovensku. Na projekte sa podieľal aj Robert Johanson. "Hamlet už pozbieral v Českej republike, Kórei, Japonsku, Amerike a na Slovensku cez milión divákov a to si naozaj veľmi vážim. Ukázalo sa teda, že moja hudba a spôsob, akým som prerozprával príbeh Hamleta, rezonujú aj na opačnej strane sveta. Pred štyrmi rokmi som napísal muzikál na motívy Shakespearovho Othella. Robím na tom opäť v tandeme so slávnym divadelným režisérom Robertom Johansonom. Už som si na to zvykol, ale radosť z toho nemám, že asi 30 percent energie a času venujem tvorivému procesu, teda tomu, čo ma baví najviac a ostatný čas venujem zháňaniu financií a pretláčaniu projektu, aby som ho mohol uviesť. Vyzerá to tak, a teším sa z toho, že môj muzikál Iago budem môcť predstaviť aj na Slovensku," vyhlásil autor s tým, že termíny zatiaľ prezradiť nemôže. 

 

Rodák z Prahy už počas kariéry naspieval množstvo hitov. Patria medzi ne skladby ako Proklínám, Na ptáky jsme krátký, Všechno bude fajn či Pěkná, pěkná, pěkná. Zatiaľ posledný radový sólový album Ikaros vydal v roku 2005 a na jeho nasledovníkovi už pracuje. "Album Všichni dobří andělé vychádza vo vydavateľstve Brainzone. Chceli odo mňa ďalšie nové piesne, no ja nezvyknem tlačiť na pílu. Mám asi šesť nových skladieb, ktoré by som cez Vianoce chcel dorobiť, takže na budúci rok by mohla vyjsť moja ďalšia sólovka. Hudba mi dala spôsob života, kedy som si sám sebe pánom a robím to, čo chcem. Myslím si, že človek si viac ani nemôže želať a za to som veľmi vďačný," povedal Janek Ledecký.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies