Ľudstvo žije oddnes na ekologický dlh. Vyčerpalo všetky obnoviteľné zdroje na tento rok

NETKY.SK • 29 Júl 2021, 15:35 • 2 min
Ľudstvo žije oddnes na ekologický dlh. Vyčerpalo všetky obnoviteľné zdroje na tento rok

BRATISLAVA – Ľudstvo oddnes opäť žije na ekologický dlh. Vyčerpalo tak všetky obnoviteľné zdroje planéty Zem pre rok 2021.

slovakia

left justify in out

Zvyšok roka tak ľudstvo bude žiť na ekologický dlh a spotrebovávať prírodné zdroje, ktoré sa už nikdy neobnovia. Na sociálnej sieti to uviedol Inštitút environmentálnej politiky (IEP). Na svoj životný štýl by tak ľudstvo potrebovalo 1,75 Zeme.

 

Slovensko potrebuje o planétu naviac
Deň, keď obyvateľstvo spotrebuje všetky obnoviteľné zdroje v tomto roku, bol na Slovensku vypočítaný dokonca na 13. mája, teda o 2,5 mesiaca skôr.

 

Ak by teda všetky krajiny sveta spotrebovávali prírodné zdroje tak ako Slovensko, potrebovali by ešte o jednu planétu naviac, teda 2,75 Zeme.

 

img

 

Zo susedných krajín sú z hľadiska spotreby šetrnejšie Maďarsko a Ukrajina. Najhoršie spomedzi krajín Európskej únie (EÚ) je Luxembursko, najbohatšia krajina únie.

 

Deň, keď spotrebuje všetky prírodné obnoviteľné zdroje v ňom pripadá už na 15. februára. Ak by všetky krajiny spotrebovávali toľko ako Luxembursko, potrebovalo by ľudstvo na pokrytie svojej spotreby osem planét ako je Zem.

 

Prečítajte si tiež: Japonsko vypustí do Tichého oceána rádioaktívnu vodu z Fukušimy! Rozhodnutie vlády nezastavili ani protesty či nevôľa okolitých krajín

 

Pandémia spotrebu spomalila
Minulý rok sa aj v dôsledku pandémie Covid-19 deň, keď ľudstvo spotrebovalo všetky obnoviteľné zdroje, posunul na 22. augusta.

 

Popandemické oživenie však prinieslo vyššiu spotrebu a posun o takmer jeden mesiac. Od roku 1970, keď ľudstvo dokázalo ešte hospodáriť vyrovnane, sa tento deň posunul o päť mesiacov. Ľudstvo spotrebovalo obnoviteľné zdroje až 29. decembra.

Negatívny posun oproti minulému roku bol spôsobený hlavne tým, že oproti minulému roku sa uhlíková stopa ľudstva zvýšila o 6,6 percenta.

 

img

 

Problémom je tiež to, že biokapacita lesov sa znížila o pol percenta. Odlesňovanie bolo viditeľné najmä v Amazonskom pralese. V samotnej Brazílii sa v roku 2020 stratilo približne 1,1 milióna hektárov lesa.

 

Podľa IEP situácia vyzerá tak, že sa v tomto roku odlesňovanie v tej časti Zeme ešte medziročne zvýši o 43 percent.
 

Mohlo by vás zaujímať: Zem sa otepľuje! Táto skutočnosť nie je pozitívna v žiadnom smere!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona