Jadrové rokovania s Iránom povedie naďalej Ashtonová

NETKY.SK • 20 Október 2014, 16:17 • 2 min
Jadrové rokovania s Iránom povedie naďalej Ashtonová

LUXEMBURG - Dosluhujúca vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci Catherine Ashtonová v pondelok oznámila, že bude naďalej predsedať rokovaniam o jadrovom programe Iránu, až kým sa nepodarí dosiahnuť trvalú dohodu.

slovakia

left justify in out

Podľa jej vyjadrenia pred novinármi v Luxemburgu, kde sa zúčastňuje na zasadnutí ministrov zahraničných vecí EÚ, vyjednávanie medzi šiestimi svetovými veľmocami a islamskou republikou povedie aj v prípade nesplnenia lehoty stanovenej do 24. novembra. Ashtonovej päťročné funkčné obdobie sa končí na prelome októbra a novembra, keď ju v rámci obmeny Európskej komisie vystrieda Talianka Federica Mogheriniová. "Požiadali ma, aby som pokračovala, až kým sa to nedokončí," povedala 58-ročná Britka vyjednávajúca s Iránom v mene piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN (Británia, Čína, Francúzsko, Rusko, USA) a Nemecka.

 

Zatiaľ posledné stretnutie vyjednávačov sa uskutočnilo minulý týždeň vo Viedni, na čo Ashtonovej hovorca Michael Mann informoval, že rokovania vstúpili do "rozhodujúcej fázy". Okrem samotnej predstaviteľky EÚ a iránskeho ministra zahraničných vecí Džaváda Zarífa sa na stretnutí zúčastnil aj šéf diplomacie USA John Kerry. Rokovania o konečnej dohode majú teraz pokračovať na úrovni expertov. 

 

Výsledkom rokovaní by mala byť konečná dohoda o urovnaní jadrového sporu. Na základe predbežnej dohody, ktorá začala platiť v januári, sa islamská republika už zbavila časti jadrového materiálu výmenou za uvoľnenie obchodných sankcií. Obvinenia zo snahy získať jadrové zbrane islamská republika naďalej označuje za nepodložené, od minuloročného nástupu nového prezidenta Hasana Rúháního však deklaruje záujem spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies