Jaceňuk očakáva budúci rok nový program s MMF, súkromné investície však nie

NETKY.SK • 31 December 2014, 12:36 • 2 min
Jaceňuk očakáva budúci rok nový program s MMF, súkromné investície však nie

KYJEV - Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk je presvedčený, že Medzinárodný menový fond (MMF) bude aj naďalej pokračovať vo financovaní Ukrajiny a Kyjevu sa podarí dohodnúť na novom programe. Súkromné investície ale neočakáva. Informovala o tom agentúra TASS.

slovakia

left justify in out

"Som presvedčený, že s MMF sa dohodneme na novom programe s cieľom stabilizovať štátne financie a podporiť obchodnú bilanciu," povedal Jaceňuk, pričom zdôraznil, že Ukrajina si svoje záväzky plní. Ako uviedol, tento rok vláda získala v rámci zahraničnej pomoci okolo 9 miliárd USD (7,40 miliardy eur), zatiaľ čo sama splatila záväzky v hodnote 14 miliárd USD. "Neviem, čo by sa udialo, ak by sme nesplatili svoje dlhy," povedal premiér. "Ak by sme si ale záväzky neplnili, určite by sme nezískali žiadnu finančnú pomoc," dodal.
     

Zatiaľ čo premiér očakáva pokračovanie financovania zo strany MMF, so súkromnými investíciami v roku 2015 nepočíta. Podporu očakáva Jaceňuk len od medzinárodných finančných organizácií.
     

Prvú tranžu dvojročného úveru dohodnutého v apríli získala Ukrajina od MMF v máji. Z úveru v hodnote 17 miliárd USD dostal Kyjev v danom období 3,2 miliardy USD, v septembri nasledovala druhá splátka v hodnote 1,4 miliardy USD. Ďalšie tranže ale MMF pozastavil. Najskôr vyčkával na novú vládu a následne zasa na schválenie rozpočtu. Národná banka Ukrajiny verí, že MMF jej po najbližšej misii, ktorá sa začne 8. januára, spojí tri tranže do jedného balíka.
     

Zástupca guvernérky centrálnej banky Alexander Pisaruk dodal, že nový program MMF pre Ukrajinu by mohol byť schválený do konca februára. "Ak všetko pôjde podľa plánu, uzatvoríme s MMF dohodu o navýšení finančného balíka pre Ukrajinu. V súčasnosti sa diskutuje o sume 15 miliárd USD. Dúfame, že k tomu dospejeme do konca februára," povedal Pisaruk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies