J. SLOTA: Snem SNS sa z organizačných dôvodov odkladá, ja už kandidovať nebudem

NETKY.SK • 18 Apríl 2012, 07:14 • 2 min
J. SLOTA: Snem SNS sa z organizačných dôvodov odkladá, ja už kandidovať nebudem

J. SLOTA Snem SNS sa z organizačných dôvodov odkladá, ja už kandidovať nebudem - Politika Predsedníctvo Slovenskej národnej strany (SNS) dnes rozhodlo o posunutí termínu Snemu SNS z 19.

slovakia

left justify in out

img

Predsedníctvo Slovenskej národnej strany (SNS) dnes rozhodlo o posunutí termínu Snemu SNS z 19. mája na jeseň tohto roka z organizačných dôvodov. Pre TASR to uviedol líder SNS Ján Slota s tým, že on osobne nebude znova kandidovať na post predsedu.
      "Ja určite kandidovať nebudem," pripomenul Slota, že už pred voľbami avizoval rozhodnutie postupne sa stiahnuť z vrcholnej politiky. "Ja svoje rozhodnutia nemením," zdôraznil. Na otázku, kto bude podľa neho kandidovať na najvyššiu stranícku funkciu v SNS, Slota odpovedal, že podľa neho "možno aj dvaja - traja ľudia".
      Hovorkyňa SNS Jana Benková dodala, že predsedníctvo na dnešnom zasadnutí zobralo na vedomie list Kancelárie prezidenta SR, ktorý sa rozhodol SNS nevrátiť petičné hárky s podpismi občanov podporujúcich vypísanie referenda o slovenčine ako jedinom úradnom jazyku. "Predsedníctvo SNS zároveň vyjadrilo rozhorčenie nad týmto rozhodnutím i nad nekonaním prezidenta SR Ivana Gašparoviča, ktorý sa v oboch svojich funkčných obdobiach síce prezentuje výsostne národne, ale mal by túto líniu aj napĺňať a hľadať cesty ako vyjsť v ústrety vôli občana a nie ako ju obchádzať," zdôraznila hovorkyňa SNS. 
       Podľa SNS Kancelária prezidenta SR marí ústavné petičné právo občanov. "SNS urobí všetko preto, aby údajne chýbajúce podpisy pod petíciou boli doplnené a referendum mohlo byť vyhlásené," uzavrela Benková.
      Podľa Slotu prezidentovi chýbala vôľa vyhovieť občanom, ktorí petíciu podpísali. "Dozbierame toľko podpisov, aby ich spolu s tými, ktoré už v kancelárii prezidenta sú, ich bolo určite dosť a odnesieme ich prezidentovi. Som zvedavý, čo urobí," spresnil Slota.
      Slota sa 11. apríla listom obrátil na prezidenta SR Ivana Gašparoviča s požiadavkou, aby strane vrátil originály podpisov na petícii za vyhlásenie referenda o slovenčine ako jedinom úradnom jazyku. Strana chcela následne chýbajúcich približne 14.000 podpisov dozbierať, a potom všetky znovu odniesť do kancelárie prezidenta.
      SNS totiž pod petíciu vyzbierala až 361.117 podpisov, ktoré 7. marca odovzdala prezidentovi. Kancelária prezidenta však po prepočítaní podpisov konštatovala, že platných je len necelých 337.000. Keďže podľa ústavy musí byť platných podpisov minimálne 350.000, prezident 5. apríla rozhodol, že referendum nevypíše.
      "List so žiadosťou Jána Slotu o vrátenie petičných hárkov sme dostali 11. apríla," reagoval vtedy pre TASR prezidentov hovorca Marek Trubač. "Petičnú akciu SNS Kancelária prezidenta (KP) SR v zmysle zákona vybavila v ústavnej lehote 30 dní. Po spočítaní petičných hárkov sme konštatovali, že referendum prezident vyhlásiť nemôže, nakoľko neboli splnené ústavou stanovené podmienky najmenej 350.000 platných podpisov," vysvetlil Trubač. "Petičné hárky sú archivované v KP SR, v prípade záujmu si ich členovia petičného výboru môžu prísť skontrolovať. Nie je však možné ich vrátiť späť, pretože petičná akcia bola ukončená odovzdaním petičných hárkov do KP SR," uzavrel prezidentov hovorca.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies