Izraelské jednotky smrteľne zranili ďalšieho Palestínčana

NETKY.SK • 23 Júl 2015, 10:16 • 2 min
Izraelské jednotky smrteľne zranili ďalšieho Palestínčana

RAMMALÁH - Izraelskí vojaci dnes počas razie v okupovanom Predjordánsku smrteľne postrelili jedného Palestínčana a dvoch ďalších zranili. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na palestínske lekárske zdroje.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa izraelskej armády uviedla, že na izraelských vojakov zaútočil dav ľudí, keď sa snažili zatknúť podozrivú osobu v dedine Bajt Ummar. Vojaci na útok, pri ktorom Palestínčania do nich vrhali kamene a tehly, reagovali streľbou. Jej terčom bol hlavný podnecovateľ útoku.

 

Agentúra Reuters citovala aj vyhlásenie protiizraelského aktivistu Júsufa Marju z Hebronu, podľa ktorého Palestínčania nerozpútali nijaké potýčky. Uviedol, že streľba sa odohrala vnútri domu.

 

Ako spresnil nemenovaný palestínsky lekár z Hebronu, obeťou je 52-ročný muž. Zranení sú aj jeho dvaja synovia.

K podobnému incidentu došlo v Predjordánsku aj v stredu, keď izraelské bezpečnostné zložky pri razii spojenej so zatýkaním smrteľne postrelili jedného Palestínčana.

 

Izraelské jednotky často vstupujú na Palestínčanmi kontrolované územia, aby tam podnikli razie a zatkli pri nich ľudí podozrivých z aktivít ohrozujúcich bezpečnosť izraelského štátu. Palestínčania tieto praktiky odsudzujú a považujú ich za zásah do už aj tak oklieštených právomocí palestínskej samosprávy, ktorú majú na časti územia Predjordánska, nazývaného aj západný breh Jordánu.

 

Cieľom Palestínčanov je dosiahnuť vytvorenie vlastného štátu s východným Jeruzalemom ako hlavným mestom. Palestínsky štát by sa podľa ich predstáv mal rozprestierať na pravom brehu rieky Jordán a v pásme Gazy - na územiach, ktoré Izrael obsadil počas šesťdňovej vojny v roku 1967.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies