Izraelská armáda potvrdila, že v roku 2007 zničila v Sýrii jadrový reaktor

NETKY.SK • 21 Marec 2018, 08:27 • 2 min
Izraelská armáda potvrdila, že v roku 2007 zničila v Sýrii jadrový reaktor

TEL AVIV - Izraelská armáda v stredu oficiálne potvrdila, že v roku 2007 uskutočnila v Sýrii nálet, počas ktorého zničila údajný jadrový reaktor.

slovakia

left justify in out

Vniesla tak svetlo do jednej z najzáhadnejších vojenských operácií za uplynulé roky. Hoci sa vo všeobecnosti predpokladalo, že za leteckým útokom zo 6. septembra 2007 stojí Izrael, samotný židovský štát sa k nemu nikdy verejne nevyjadril.

Armáda v stredajšom rozsiahlom stanovisku uviedla, že prísne tajnú operáciu uskutočnilo osem bojových stíhačiek F-15. Terčom bolo zariadenie v regióne Dajr az-Zaur, asi 450 kilometrov severovýchodne od Damasku, ktoré bolo vo výstavbe už roky a koncom toho roka ho mali uviesť do prevádzky. Hoci Sýria výstavbu jadrového zariadenia odmietala, Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vyhlásila, že v areáli sa veľmi pravdepodobne stavia reaktor.

Prečo sa Izrael rozhodol po vyše desiatich rokoch vyložiť karty na stôl, nie je jasné. Mohlo by však ísť o varovanie pre jeho úhlavného nepriateľa Irán, ktorý sa angažuje v susednej Sýrii a sám sa údajne v minulosti pokúšal o výrobu jadrovej zbrane, čo však vláda v Teheráne odmieta. V roku 1981 izraelská armáda zničila aj reaktor vo výstavbe v Iraku. Útok ocenilo tiež zahraničie, keďže tak pravdepodobne zabránili diktátorovi Saddámovi Husajnovi získať zbrane hromadného ničenia, ktoré mohol o desaťročie neskôr použiť vo vojne v Perzskom zálive.

Predpokladá sa, že Izrael je jedinou jadrovou veľmocou na Blízkom východe, hoci vlastníctvo atómových zbraní rovnako nikdy oficiálne nepriznal.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies