Izraelčania protestovali proti provokáciám židovských osadníkov

NETKY.SK • 2 August 2015, 09:06 • 2 min
Izraelčania protestovali proti provokáciám židovských osadníkov

RAMALLÁH/TEL AVIV - Stovky Izraelčanov sa včera zhromaždilo na námestí v Tel Avive, aby odsúdili piatkový podpaľačský útok v Predjordánsku, pri ktorom zahynulo palestínske batoľa, a prejavili solidaritu postihnutej palestínskej rodine.

slovakia

left justify in out

Akciu zvolala izraelská organizácia Mier teraz, ktorá odmieta budovanie nových židovských osád na okupovaných palestínskych územiach. Účastníci zhromaždenia držali v rukách transparenty s nápisom: "Stop podnecovaniu násilia" a vyzvali vládu, aby zakročila proti židovským osadníkom na západnom brehu Jordánu. K zhromaždeným prehovoril aj strýko zabitého dieťaťa.

 

Ďalší pochod proti násiliu sa konal aj v Jeruzaleme, spresnila agentúra AP.

 

Úrady z piatkového založenia požiaru v dome podozrievajú židovských extrémistov. Okrem usmr

tenia spiaceho dieťaťa neznámi podpaľači spôsobili vážne zranenia aj jeho štvorročnému bratovi a rodičom.

Podpaľačský útok odsúdili aj mnohí izraelskí politici a radoví Palestínčania vyšli v piatok do ulíc, aby proti nemu protestovali. Počas protestnej akcie v Ramalláhu utrpel smrteľné zranenie 18-ročný Palestínčan, ktorého postrelili izraelskí vojaci po tom, čo na nich hodil zápalnú bombu.

 

Palestínčania obviňujú izraelské úrady z nedostatočnej ochrany pred extrémistickými židovskými osadníkmi. Izrael sa zasa obáva, že podpaľačský útok by mohol viesť k veľkým nepokojom, a preto vyzval na pokoj.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies