Izrael pred sviatkom nekvasených chlebov zavrel priechody na Západný breh a do pásma Gazy

NETKY.SK • 22 Apríl 2016, 15:03 • 2 min
Izrael pred sviatkom nekvasených chlebov zavrel priechody na Západný breh a do pásma Gazy

JERUZALEM - Múr nárekov v Jeruzaleme bude v sobotu pod prísnym dohľadom izraelských bezpečnostných zložiek. Stane sa tak v súvislosti so sviatkom nekvasených chlebov, známym ako pesach.

slovakia

left justify in out

Okrem toho od dnešnej polnoci až do sobotňajšej 24.00 h budú v súvislosti s pesachom uzavreté aj všetky priechody medzi okupovaným Západným brehom, pásmom Gazy a izraelským územím, oznámili vo štvrtok izraelské úrady. Úrady spresnili, že toto opatrenie bolo prijaté na pokyn politického vedenia krajiny po posúdení bezpečnostnej situácie.

 

Podľa denníka Jerusalem Post hovorca izraelskej armády ešte dodal, že vo výnimočných prípadoch priechody smerom do Izraela otvoria - výnimka sa vzťahuje len humanitárne prípady alebo na poskytnutie nevyhnutnej lekárskej pomoci.


Sprísnenie bezpečnostných opatrení v blízkosti Múru nárekov už minulý týždeň avizoval aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Informoval, že na Chrámovú horu budú vyslané posily k obvyklým izraelským hliadkam, aby tam zabránili nepokojom, ktoré by mohli vyvolať "extrémisti rôzneho druhu šíriaci propagandu o našej politike týkajúcej sa Chrámovej hory".


Netanjahu sa svojím rozhodnutím snažil zabrániť zopakovaniu incidentov z vlaňajšej jesene, ktoré vyústili do stále prebiehajúcej vlny násilností medzi Izraelom a Palestínčanmi. Vlani na jeseň v čase, keď židia slávili svoj Nový rok a sviatok stanov, sukot, obvinili Palestínčania a izraelskí Arabi izraelské vedenie, že sa snaží prevziať kontrolu nad Chrámovou horou a spochybniť dohodnutý status quo.

 

Netanjahu však minulý týždeň opäť ubezpečil, že Izrael nemá v úmysle dosiahnuť zmenu súčasného stavu, ktorý židom síce umožňuje návštevu Chrámovej hory, ale zakazuje im modliť sa tam.


Pesach sa začína c 15. deň židovského mesiaca nisan a trvá sedem (v Izraeli), resp. osem (v diaspóre) dní. Počas sviatku židia nesmú konzumovať nič kvasené. Najdôležitejším rituálom je tzv. pesachový seder - rodinná večera, pri ktorej hlava rodiny deťom predčíta príbeh o exode Židov z egyptského otroctva pod vedením Mojžiša z bohato ilustrovanej knihy, pesachovej hagady.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies