Poľsko zrušilo zákaz dovozu agroproduktov z Ukrajiny

NETKY.SK • 3 Máj 2023, 15:00 • 2 min
Poľsko zrušilo zákaz dovozu agroproduktov z Ukrajiny

VARŠAVA - Poľsko zrušilo zákaz dovozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny. Reagovalo tak na krok Európskej komisie (EK) zakázať dovoz niekoľkých poľnohospodárskych plodín z Ukrajiny s cieľom vyriešiť ich nadmerné dodávky do piatich európskych krajín vrátane Slovenska.

slovakia

left justify in out

Zákaz EK platí od utorka do 5. júna. Počas tohto obdobia môžu byť semená pšenice, kukurice, repky a slnečnice s pôvodom z Ukrajiny naďalej uvádzané do voľného obehu v celej EÚ okrem piatich členských štátov v jej susedstve: Bulharska, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovenska. Tieto krajiny predtým zakázali dovoz ukrajinského obilia a iných poľnohospodárskych produktov, pretože nadbytok viedol k znižovaniu ich cien na domácich trhoch.

 

Ukrajinské produkty môžu cez tieto krajiny aj naďalej prúdiť prostredníctvom spoločného colného tranzitného postupu alebo môžu byť prepravované na územia mimo Únie. "Obmedzenia EK súvisiace s dovozom poľnohospodárskych plodín z Ukrajiny spĺňajú očakávania týkajúce sa uvoľnenia napätia na domácich trhoch," uviedol poľský premiér Mateusz Morawiecki. Dodal, že rozhodnutie EK bolo prijaté v dôsledku veľmi intenzívnych rokovaní s ukrajinskou stranou aj s EK. Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová uviedla, že je presvedčená, že nové opatrenia pomôžu zachovať vývozné kapacity Ukrajiny, ktorá bude ďalej "kŕmiť svet, a zároveň ochrániť živobytie európskych farmárov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies