Izbu Miroslava Harausa zdobia tri medaily z paralympiády

NETKY.SK • 24 Máj 2014, 13:37 • 2 min
Izbu Miroslava Harausa zdobia tri medaily z paralympiády

ĽUBOVEC - Zimná paralympiáda v Soči priniesla veľkú radosť obyvateľom dedinky Ľubovec v Prešovskom okrese. Slovenský reprezentant a rodák z tejto šarišskej obce Miroslav Haraus priniesol domov striebornú medailu. Od spoluobčanov sa dočkal slávnostného privítania.

slovakia

left justify in out

Miro je od detstva zrakovo postihnutý, ale napriek tomu zanietený športovec. K zjazdovému lyžovaniu sa dostal na základnej škole v Levoči a vydržal pri ňom dodnes. Cieľavedomý Ľubovčan sa chce športu venovať aj naďalej a tvrdí, že sa neuspokojí ani s tromi paralympijskými medailami. Dve bronzové totiž získal už predtým vo Vancouveri.
      

Slabozraký lyžiar má problémy so zaostrením a nevidí do diaľky, čo je pre akýkoľvek šport veľkým hendikepom. On však statočne prekonáva prekážky a všetkým dokázal, že ak je človek talentovaný a odhodlaný, vždy sa oplatí bojovať.
      

Tvrdí, že sa ocitol v správnom čase na správnom mieste a dostal sa k správnym ľuďom. Vďaka tomu sa mu začalo dariť aj na medzinárodnom poli. Keď sa prvýkrát dozvedel o nominácii v roku 2006 do Turína, bol nesmierne šťastný.
      

"Aj teraz, keď som bol v Soči, cítil som veľkú podporu, vedeli sme, že máme najazdené a k tomu sa pridali ľudia, ktorí mi držali palce. Bol som veľmi šťastný, keď sa to podarilo hneď v prvých pretekoch," hovorí 28-ročný lyžiar, ktorý spomína aj na milé prijatie v rodnej obci.
      

Okrem lyžovania má rád aj futbal a atletiku. Dodáva, že svoju kondičku si zlepšuje na bežeckej trati v okolí Ľubovca a za telocvičňu a posilňovňu mu slúži aj záhrada a stromy pri jeho dome, kde žije s rodičmi. Tí čo chodia okolo, ho často môžu vidieť napríklad skákať na trampolíne.
      

Keď bude zdravý a bude sa mu dariť naďalej, tak je rozhodnutý v plnom nasadení pokračovať. V najbližšom roku ho čakajú majstrovstvá sveta v Kanade.
      

"Zlatá medaila mi zatiaľ z takýchto najvyšších podujatí chýba, mám sa teda o čo pokúšať a mám veľa motivácie. Ešte by som si chcel vypočuť slovenskú hymnu na takomto podujatí," dodáva slovenský zjazdár.
      

Miro je vyštudovaný fyzioterapeut a verí, že keď skončí s aktívnou činnosťou, na čo teraz ešte vôbec nemyslí, zostane pracovať v telovýchove.
      

"Každý športovec sa usiluje hľadať zadné dvierka. Dúfam, že sa mi podarí pokračovať, aj preto som študoval masérstvo, aby som mohol pôsobiť pri športovcoch, a aby som im mohol pomáhať," uzavrel úspešný paralympionik.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies