Islamský štát vymenoval guvernéra pre Pakistan a Afganistan

NETKY.SK • 28 Január 2015, 14:55 • 2 min
Islamský štát vymenoval guvernéra pre Pakistan a Afganistan

ISLAMABAD - Extrémistická organizácia Islamský štát (IS), okupujúca rozsiahle oblasti Sýrie a Iraku, vymenovala dnes bývalého predstaviteľa Talibanu za svojho "guvernéra" pre oblasť Pakistanu a Afganistanu. Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu IS.

slovakia

left justify in out

"Háfiz Saíd Chán bol vymenovaný za guvernéra provincie Chorásán," uvádza sa vo zvukovej nahrávke, ktorú tento týždeň zverejnil na Twitteri hovorca IS abú Muhammad Adnání. Pravosť posolstva zatiaľ nebola jednoznačne potvrdená. 
     

Háfiz Saíd Chán je bývalým hovorcom a regionálnym veliteľom pakistanskej odnože Talibanu, s ktorou sa však vlani rozišiel. Podľa oznámenia bude stáť na čele provincie Islamského štátu, ktorú džihádisti nazývajú Chorásán, čo je historický názov stredoázijského regiónu. 
     

Islamskí militanti používajú názov Chorásán na označenie rozsiahlych oblastí strednej Ázie, od Iránu až po severozápadnú Čínu obývanú prevažne moslimskými Ujgurmi. 
     

Vymenovanie nového "guvernéra" podľa analytikov signalizuje, že Islamský štát mieni uplatňovať svoj vplyv aj v Pakistane a Afganistane, tradičných baštách al-Káidy a Talibanu. 
     

Pred niekoľkými týždňami viacerí velitelia pakistanského Talibanu prisahali vernosť hlavnému vodcovi, samozvanému kalifovi Islamského štátu abú Bakrovi Baghdádímu. Objavili sa tiež správy o tom, že jeden z bývalých popredných činiteľov afganského Talibanu robí v Afganistane nábor bojovníkov pre IS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies