Islamský štát sa prihlásil k bombardovaniu šiitov v Bagdade

NETKY.SK • 3 November 2014, 14:32 • 2 min
Islamský štát sa prihlásil k bombardovaniu šiitov v Bagdade

BAGDAD - Extrémistická skupina Islamský štát (IS) sa prihlásila k zodpovednosti za dva bombové útoky na šiitskych veriacich pútnikov v irackej metropole Bagdad, pri ktorých zomrelo 23 ľudí. Dnes o tom informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Vo vyhlásení, ktoré militanti zverejnili v nedeľu večer, skupina uvádza, že bombové útoky sa stali aj napriek prísnym bezpečnostných opatreniam priamo uprostred šiitskeho "najväčšieho sviatku nevercov". Oba útoky zasiahli šiitskych veriacich a ich stany na púti do posvätného mesta Karbalá pri príležitosti sviatku Ašúra.

     

Sviatkom Ašúra si šiitskí moslimovia pripomínajú výročie násilnej smrti imáma Husajna, vnuka proroka Mohameda. Zhromaždenia šiitských veriacich počas Ašúry sú častým terčom útokov sunnitských extrémistov, ktorí šiitov považujú za heretikov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies