Islamský štát použil proti Kurdom v Iraku zrejme yperit, tvrdia USA

NETKY.SK • 14 August 2015, 06:51 • 2 min
Islamský štát použil proti Kurdom v Iraku zrejme yperit, tvrdia USA

WASHONGTON - Spojené štáty predpokladajú, že bojovníci extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) použili na začiatku tohto týždňa pri útoku na kurdské sily v Iraku pravdepodobne yperit, ktorý patrí medzi zakázané chemické zbrane. Informoval o tom vo štvrtok denník Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na vysoko postaveného amerického predstaviteľa.

slovakia

left justify in out

"Máme dôveryhodné informácie, že látka použitá pri útoku bol yperit," citovali noviny amerického činiteľa.
Americké ministerstvo obrany v tejto súvislosti oznámilo, že vláda USA sa snaží získať ďalšie informácie o spomínanom incidente. "Toto a všetky takéto tvrdenia týkajúce sa používania chemických zbraní berieme veľmi vážne," povedal hovorca Pentagónu Jeff Davis.


Podobne reagoval aj hovorca Národnej bezpečnostnej rady Ali Baskey. Islamský štát mohol podľa WSJ získať yperit v Sýrii, ktorej vláda v roku 2013 priznala, že má veľké množstvo tejto chemikálie a zaviazala sa k jej likvidácii.
"Dáva to najväčší zmysel," citoval WSJ svoj zdroj.


Denník však nevylučuje, že extrémisti sa mohli k yperitu dostať aj v Iraku, kde ho používal režim Saddáma Husajna.
Wall Street Journal neuviedol, kde a kedy došlo k útoku a či si vyžiadal obete.


Americké tajné služby už v minulosti informovali, že Islamský štát použil pri útokoch v Iraku plynný chlór, ktorý však nie je na zozname zakázaných chemických látok.


Nemecký denník Bild vo štvrtok uviedol, že militanti z IS mohli pri útoku, ku ktorému malo dôjsť v meste Machmúr, použiť chlórové granáty. Odvolal sa pritom na správu nemeckej tajnej služby, ktorá tvrdí, že k použitiu jedovatého plynu pravdepodobne naozaj došlo, pričom k informácii sa údajne dostala na základe rozhovoru s miestnymi kmeňovými vodcami.


V tomto meste sa momentálne nachádza 88 nemeckých vojakov, ktorí sa podieľajú na výcviku kurdských milícií péšmarga bojujúcich proti IS. Nikto z nich nebol zasiahnutý ani sa neocitol v ohrození, uviedlo nemecké ministerstvo obrany.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies