Islamisti dobyli libanonské mesto Arsál pri hranici so Sýriou

NETKY.SK • 4 December 2015, 16:14 • 2 min
Islamisti dobyli libanonské mesto Arsál pri hranici so Sýriou

BEJRÚT - Sýrski islamistickí povstalci obsadili mesto Arsál, ktoré leží na severovýchode Libanonu v blízkosti hranice so Sýriou. Oznámil to dnes libanonský minister vnútra Núhad Mašnúk, ktorého citovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Oblasť Arsálu je okupovaná a naším hlavným cieľom je vyhnúť sa tomu, aby sme boli zatiahnutí do sýrskeho konfliktu," vyhlásil Mašnúk. Libanonská vláda preto podľa neho bezprostredne neplánuje vojenskú operáciu zameranú na vyhnanie militantov.


Libanonské televízie zverejnili zábery, z ktorých bolo evidentné, že povstalci z Frontu an-Nusra, napojeného na teroristickú sieť al-Káida, plne kontrolujú predmestia Arsálu. V okolí mesta našli útočisko tisíce utečencov zo susednej Sýrie. Minister dnes odhadol, že v oblasti žije okolo 120.000 Sýrčanov. Islamisti z Frontu an-Nusra zaútočili na Arsál už vlani v auguste. Zajali vtedy skupinu libanonských vojakov a policajtov, z ktorých štyroch zabili. Zvyšných 16 libanonských zajatcov vymenili tento týždeň za 13 islamistických radikálov zadržiavaných v Libanone.


Výmena zajatcov sa uskutočnila 1. decembra práve v Arsále, ktorého obyvatelia - prevažne sunnitskí moslimovia - dlhodobo podporujú vzbúrencov bojujúcich proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies