Irán sa búri proti novým sankciám, USA obvinil z propagandy a upokojovania kritiky

NETKY.SK • 18 Január 2016, 10:00 • 2 min
Irán sa búri proti novým sankciám, USA obvinil z propagandy a upokojovania kritiky

DUBAJ - Irán tvrdí, že nové sankcie, ktoré na islamskú republiku uvalili v nedeľu Spojené štáty za jej nedávny test balistickej rakety, sú neoprávnené. Na tlačovej konferencii to uviedol dnes hovorca iránskeho rezortu diplomacie Džáber Ansárí, ktorého citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Sankcie Spojených štátov voči iránskemu balistickému programu nemajú nijakú právnu ani morálnu oprávnenosť. Amerika každý rok predáva krajinám tohto regiónu arzenál za desiatky miliárd dolárov. Tieto zbrane sa potom používajú pri vojnových zločinoch proti Palestínčanom, Libanončanom a najnovšie aj proti obyvateľom Jemenu," uviedol Ansárí.


Podľa neho sú tieto sankcie "propagandou" slúžiacou na upokojenie kritiky, ktorá sa zo zahraničia, ale aj z vlastných radov vzniesla vlani na USA po uzavretí jadrovej dohody s Teheránom. Na základe tejto dohody došlo v sobotu k stiahnutiu hospodárskych sankcií voči Iránu.


Irán vlani v októbri otestoval balistickú raketu Emad, čím podľa expertov OSN porušil rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN. Podľa USA je raketa "v podstate schopná niesť jadrovú zbraň". Experti OSN tvrdia, že má dolet 1700 kilometrov. Ansárí označil tieto tvrdenia za nepodložené a zdôraznil, že predmetná zbraň je určená len na obranu jeho krajiny a pre iné štáty nepredstavuje nijaké riziko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies