Irán priznal, že počítačový útok zasiahol jeho jadrové zariadenia

NETKY.SK • 30 November 2010, 08:05 • 2 min
Irán priznal, že počítačový útok zasiahol jeho jadrové zariadenia

Irán priznal, že počítačový útok zasiahol jeho jadrové zariadenia

slovakia

left justify in out

img

Irán dnes prvýkrát priznal, že počítačový vírus zasiahol centrifúgy jeho programu na obohatenie uránu. O napadnutí iránskych jadrových zariadení vírusom Stuxnet informovali už minulý týždeň západní diplomati.
      Teherán predtým pred tým odmietal, že by Stuxnet, ktorý je podľa expertov zameraný na ničenie centrifúg, spôsobil akékoľvek škody.
      Prezident Mahmúd Ahmadínežád dnes uviedol, že vírusu sa "podarilo vytvoriť problémy obmedzenému počtu našich centrifúg". Problémy podľa neho už boli vyriešené.
      Nedávna správa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) uviedla, že iránsky program obohacovania uránu sa dočasne zastavil. Rozsah a príčina nebola známa, špekulácie však hovorili o Stuxnete.
      Ahmadínežád dnes vyhlásil, že Irán sa zúčastní na plánovaných rozhovoroch 5. decembra so svetovými mocnosťami, zopakoval však stanovisko, že krajina nebude rokovať o zmenách svojho jadrového programu.
      USA a jeho západný spojenci sa obávajú, že Irán môže čoskoro dosiahnuť kapacitu na zostrojenie jadrovej bomby, a to napriek štyrom kolám medzinárodných sankcií.  

Zdroj: TASR/AP, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies