Irán a Čína podpísali dohodu o vojenskej spolupráci

NETKY.SK • 14 November 2016, 14:06 • 2 min
Irán a Čína podpísali dohodu o vojenskej spolupráci

TEHERÁN - Irán a Čína sa dohodli na rozšírení vojenskej spolupráce. Príslušnú dohodu podpísali dnes v Teheráne iránsky minister obrany Hosejn Dehkán a jeho čínsky rezortný kolega Čchang Wan-čchüan, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Iránsko-čínska dohoda predpokladá usporiadanie spoločných vojenských cvičení, ako aj vytvorenie kolektívnej stratégie, pomocou ktorej by bolo možné čeliť hrozbe terorizmu. AP pripomenula, že oba štáty začali posilňovať svoju vojenskú spoluprácu v uplynulých rokoch, keď začali vysielať svoje vojenské lode do prístavov druhej krajiny.

 

Čína a Irán rozširujú svoje politické aj hospodárske vzťahy, čomu prispela aj januárová návšteva čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Iráne. Irán je aj najväčším obchodným partnerom a najvýznamnejším dodávateľom ropy do Číny.

 

Americkí vojenskí stratégovia sú pritom presvedčení, že partnerstvo medzi Iránom a Čínou je škodlivé pre Spojené štáty. Americký think tank RAND, ktorý udržiava úzke väzby na Pentagón, už v roku 2012 odporučil, aby Spojené štáty zabránili spolupráci medzi Čínou a Iránom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies