Irak ukázal,že špionážne informácie treba hodnotiť starostlivo

NETKY.SK • 28 Október 2010, 11:49 • 2 min
Irak ukázal,že špionážne informácie treba hodnotiť starostlivo

Irak ukázal,že špionážne informácie treba hodnotiť starostlivo

slovakia

left justify in out

Šéf britskej zahraničnej tajnej služby MI6 John Sawers dnes predniesol verejný prejav ako prvý šéf špionáže v krajine. Sawers uviedol, že vyšetrovanie chýb špionáže týkajúcich sa Iraku ukázalo, že zdroje tajných informácií treba hodnotiť starostlivo a presne.
      Oficiálny názov tajnej spravodajskej služby MI6 je Secret Intelligence Service (SIS) a za úlohu má získavať tajné informácie v zahraničí. Prejav jej šéfa naživo odvysielala aj televízna stanica BBC. Predniesol ho na stretnutí vedcov, predstaviteľov štátu a vydavateľov.
      Sawers sa zaviazal, že jeho služba podnikne kroky, aby zaručila, že jej odporúčania budú realizované.
      Zlepšenie v získavaní tajných informácií, spolupráci a analýze sú hlavným cieľom západných vlád od útokov z 11. septembra 2001 a od invázie do Iraku v roku 2003. Počas týchto udalostí totiž došlo k vážnym chybám v získavaní špionážnych informácií a v analýzach.
      Britské vyšetrovanie z roku 2004 bývalým štátnym predstaviteľom Lordom Butlerom ukázalo, že bolo "vážnou slabinou", keď varovania a upozornenia šéfov tajných služieb neboli zahrnuté do spisu zo septembra 2002, ktorý sa pre britskú vládu stal popudom pre odzbrojenie irackého prezidenta Saddáma Husajna.
      Bývalý prezident USA George W. Bush začal inváziu do Iraku tak, že ako dôvod uviedol hrozbu použitia zbraní hromadného ničenia vládou Saddáma Husajna. Žiadne také zbrane sa však nenašli.
      Sawers, ktorý predniesol prejav pred mediálnou spoločnosťou Society of Editors v sídle firmy Thomson Reuters, uviedol: "Butlerovo hodnotenie po Iraku jasne pripomenulo - obom špionážnym službám a jadru vlády, politikov aj predstaviteľov - ako treba nakladať s tajnými informáciami. Vedenie SIS nedávno hodnotilo, ako uplatňujeme odporúčania Lorda Butlera, aby zabezpečilo, že sme ich uplatnili úplne a v samej podstate. Som si istý, že sme to splnili."
      "Zdroje informácií treba hodnotiť starostlivo a presne. Ich správy musia byť zvažované poctivo a spoločne so všetkými ďalšími informáciami. Tí, čo správy tvoria, a tí, čo ich chcú využiť, musia vnímať špionážne informácie v širších súvislostiach," dodal šéf MI6.
       Butlerova správa vyzývala na podniknutie krokov, ktoré by zabezpečili, že ľudské zdroje tajných informácií budú dobre preverené a posúdené.
      Sawers, kariérny diplomat, pracoval v minulosti ako veľvyslanec pri OSN, politický riaditeľ na ministerstve zahraničných vecí, tiež ako vyslanec v Bagdade a poradca expremiéra Tonyho Blaira pre zahraničné záležitosti.
      Jeho prvý verejný prejav naznačuje posun v kultúre MI6, ktorá do roku 1992 ani oficiálne neexistovala.
      MI6 robí neisté kroky smerom k väčšej otvorenosti: za posledných päť rokov spustila webovú stránku a v britských médiách zverejňuje inzeráty na nábor nových členov.
      Prejav prichádza v čase, keď vláda zavádza šetriace opatrenia, ktoré podľa očakávania uberú nasledujúcich päť rokov približne 7,5 percenta z rozpočtu MI6 a ďalších dvoch veľkých tajných služieb Británie.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies