Irak sa pripravuje na vytlačenie Islamského štátu zo severu krajiny

NETKY.SK • 16 Marec 2016, 13:23 • 2 min
Irak sa pripravuje na vytlačenie Islamského štátu zo severu krajiny

BAGDAD - Kurdské polovojenské oddiely péšmarga, Iránom podporované šiitské milície a iracká armáda začnú spoločnú ofenzívu zameranú na vytlačenie teroristickej skupiny Islamský štát (IS) zo severoirackej provincie Kirkúk bohatej na zásoby ropy.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry Reuters o tom dnes informoval iracký denník as-Sabáh.

 

Plánovaná operácia má priblížiť tieto spojené sily k Mósulu, najväčšiemu irackému mestu stále pod kontrolou extrémistov z IS, ktorí taktiež kontrolujú značné časti susednej Sýrie.

 

Šéf irackej šiitskej Badrovej organizácie Hádí Amírí sa v utorok v Kirkúku stretol s kurdským ministrom vnútra Karímom Sindžárím a predstaviteľmi irackého rezortu obrany. Zúčastnené strany sa dohodli na plánoch opätovného získania územia tiahnuceho sa od Kirkúku a Bajdží až po mesto Šarkát.

 

Kirkúk je pod kontrolou oddielov péšmarga, zatiaľ čo Bajdží, kde sa nachádza ropná rafinéria, ovláda Badrova organizácia - najväčšia zložka koalície šiitských ľudových mobilizačných síl, ktorá vznikla v roku 2014 na boj proti IS.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies