Iracký premiér: Nie je šanca poraziť IS, keď stále získava bojovníkov v cudzine

NETKY.SK • 5 Apríl 2015, 19:08 • 2 min
Iracký premiér: Nie je šanca poraziť IS, keď stále získava bojovníkov v cudzine

WASHINGTON - Americké a spojenecké sily uskutočnili za uplynulých 24 hodín 15 leteckých útokov na militantov Islamského štátu (IS) v Sýrii a Iraku.

slovakia

left justify in out

Ako dnes oznámili, tri útoky z pokračujúcej operácie proti IS mali za cieľ militantov v Sýrii. Zvyšných 12 útokov smerovalo na ciele v Iraku, z toho päť do blízkosti mesta Mósul, citovala z ich vyhlásenia tlačová agentúra Reuters.

 

Berlín - Armády v regióne okolo Iraku nemajú šancu poraziť Islamský štát (IS), ak budú militanti naďalej verbovať ideologicky naočkovaných zahraničných bojovníkov, povedal iracký premiér Hajdar Abádí. Rozhovor s ním zverejnil v sobotu nemecký časopis Spiegel. Abádí v ňom tvrdí, že 57 percent bojovníkov IS sú Iračania, ktorí podľa neho nepredstavujú žiaden problém, pretože jednoducho utečú, keď do miest vstúpi iracká armáda.

 

Za problém označil "tých 43 percent zahraničných bojovníkov, ktorí boli naočkovaní ideologicky... Ak bude Daeš (arabské pomenovanie pre Islamský štát) naďalej verbovať tak veľa bojovníkov z ďalších krajín, žiadna armáda v našom regióne sa im nemôže postaviť."

 

Iracký premiér zdôraznil, že vládne bezpečnostné zložky musia prijať opatrenia na ochranu mládeže pred IS "rovnako ako stopujú detskú pornografiu na internete vo svete".

 

Nemecko by podľa Abádího mohlo zohrať kľúčovú úlohu v podpore boja s IS, pretože má zbrane, ktoré Irak potrebuje, predovšetkým protivýbušné zariadenia. Abádí vysvetlil, že Berlín by mal Iraku pomôcť vzhľadom na to, že v radoch IS bojujú stovky Nemcov.

 

Nemecké bezpečnostné sily uviedli, že k militantom IS v Sýrii a Iraku sa pridalo asi 60O ľudí žijúcich trvale v Nemecku.

 

Abádí pochválil spoluprácu s nemeckými tajnými službami ako veľmi dobrú, informoval, že im Irak poskytuje telefónne čísla, na ktoré Nemci bojujúci v radoch IS telefonujú do Nemecka.

 

Utorňajšie (dňa 1. apríla) oslobodenie irackého mesta Tikrít od IS je podľa Abádího povzbudzujúce, hneď však dodal, že IS naďalej zostáva závažnou hrozbou: "Stále verbujú ľudí, majú obrovské finančné zdroje a, úprimne povedané, samotná armáda im sama nemôže čeliť," citovala ho agentúra Reuters.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies