Iniciatíva učiteľov nesúhlasí s tvrdeniami IVP o platoch pedagógov

NETKY.SK • 12 December 2015, 14:54 • 2 min
Iniciatíva učiteľov nesúhlasí s tvrdeniami IVP o platoch pedagógov

BRATISLAVA - Iniciatíva bratislavských učiteľov (IBU) nesúhlasí s tvrdeniami analytikov z Inštitútu pre vzdelávaciu politiku na ministerstve školstva.

slovakia

left justify in out

Podľa tých totiž priemerné platy pedagogických pracovníkov v posledných rokoch rástli dvojnásobne rýchlejšie ako platy v celej ekonomike. Na viac ako tretine základných škôl (ZŠ) tak má byť dnes priemerný plat vyšší ako 1000 eur. IBU ale tvrdí, že priemerné platy skresľujú započítané odmeny za vedenie školy a krúžkovú činnosť, ktorú treba podľa iniciatívy chápať ako druhé zamestnanie učiteľov.

 

Priemerné platy i uvádzaný nárast platov skresľujú podľa IBU aj kreditové príplatky. "Školenia a kredity sú často jedinou cestou, ako si učitelia môžu zvýšiť plat. Zbieranie kreditov treba preto tiež sčasti vnímať ako doplnkové druhé zamestnanie," konštatujú učitelia z iniciatívy. Tí tvrdia, že ak na 10 % škôl dosahujú priemerné platy vyše 1100 eur, je to len mimoriadnou zhodou okolností.

 

Vysvetľujú to buď prestarnutým učiteľským zborom, malým pomerom počtu učiteľov k počtu členov vedenia školy, veľké množstvo nadčasových hodín či mimoriadnymi odmenami zo strany zriaďovateľa. "Priemerná mzda v národnom hospodárstve predstavovala v druhom kvartáli 2015 podľa štatistického úradu 877 eur, zatiaľ čo mzda pedagogických zamestnancov v školstve podľa prepočtov Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku 917,40 eura, čo je len 1,05 násobok," vysvetľuje IBU. Ako tvrdí, veľké rozdiely v priemerných platoch na jednotlivých školách svedčia o zle nastavenom financovaní škôl a školských zariadení.

 

Aj po zvýšení platov v roku 2016 podľa členov iniciatívy bude plat pedagogických zamestnancov dosahovať zhruba len polovicu platu iných zamestnancov s vysokoškolským vzdelaním. "Nástupný plat bude naďalej na úrovni absolventov stredných škôl bez maturity," uvádzajú.

 

Inštitút pre vzdelávaciu politiku (IVP) na ministerstve školstva však upozorňuje na neefektívnu platovú štruktúru, ktorá sa má prejavovať najmä v nízkych nástupných platoch.

 

Konečný plat pedagógov podľa inštitútu závisí od mnohých faktorov, ako sú napríklad vzdelanie, pozícia, dĺžka praxe, druh školy či od participácie v kontinuálnom vzdelávaní a výkonu rôznych činností, napríklad triednictvo. Rozdiely v platoch sa tak majú prejavovať napríklad podľa typu škôl.

 

Najvyššie priemerné platy v systéme základných a stredných škôl mali v minulom roku podľa IVP praktické školy - 1039 eur či špeciálne základné školy - 1030 eur. Podľa analytikov IVP až na 41 percentách zo všetkých 2167 základných škôl sa mal priemerný mesačný plat pohybovať vo výške medzi 900 až 1000 eur. Na 23 percentách základných škôl bol priemerný plat nižší ako 900 eur.

 

Priemerný plat v roku 2014 medzi 1000 až 1100 eur bol na 26 percentách základných škôl a na desiatich percentách bol vyšší ako 1100 eur. IVP odporúča aj ďalší postupný rast platov učiteľov na úroveň priemeru krajín OECD.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies