Indonézske vojačky musia absolvovať test panenstva. Zrušte to, vyzýva Human Rights Watch

NETKY.SK • 22 November 2017, 13:50 • 2 min
Indonézske vojačky musia absolvovať test panenstva. Zrušte to, vyzýva Human Rights Watch

JAKARTA - Indonézska armáda stále uskutočňuje pri prijímaní nových vojačiek testy panenstva, ktoré považujú ľudskoprávne organizácie za znevažujúce a kruté.

slovakia

left justify in out

Ozbrojené sily to nezrušili ani potom, čo ešte pred tromi rokmi Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) deklarovala, že takéto testy nemajú vedecké opodstatnenie. Podľa organizácie Human Rights Watch (HRW) ide o "kruté a diskriminačné testovanie" a vykonávajú ho pod zámienkou psychologických vyšetrení mentálneho zdravia a morálky. HRW zároveň vyzvala prezidenta Joka Widoda, aby nariadil predstaviteľom polície a armády tieto praktiky zakázať. Indonézska armáda sa k žiadosti nevyjadrila; polícia uviedla, že zákroky zrušili už pred tromi rokmi.


Podľa Human Rights Watch síce ženy, ktoré neprejdú testami, nie sú bezpodmienečne z armády vylúčené, ale všetky, ktoré oslovila, označili zákrok za bolestivý, ponižujúci a traumatický. Podobné praktiky sa podľa organizácie dejú aj v ozbrojených zložkách Egypta, Indie či Afganistanu. Objavujú sa aj návrhy zaviesť ich do indonézskych škôl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies